Смањена сива економија у области трговине некретнинама

Са другог међународног стручног скупа "Научи да успеш", који је окупио данас више од 200 домаћих и међународних посредника некретнинама у Дому народне скупштине у Београду, поручено је да је у Србији остварен значајан напредак у смањењу сиве економије у области трговине непокретностима.
Nekretnine
Фото: Dnevnik.rs

На скупу је истакнуто и да су благи раст незапослености, повећана понуда некретнина као и пад каматних стопа, позитивно деловали на раст тражње за непокретностима. 

В. д. директора развојне агенције Србије Жељко Сертић, каже за Танјуг да држава жели да представи све могућности како би страни посредници и инвеститори могли да дођу у Србију и улажу у некретнине.

"Србија је једна од најбољих инвестиционих дестинација у региону, а важно нам је да људи који су светски лидери у промету некретнина препознају нашу земљу као место за сигурну инвестицију", каже Сертић. 

Сертић је објаснио да ће представници "Београда на води", Града Београда и других институција државе, наредних дана упознати госте из иностранства са могућностима за развој сектора некретнина које нуди главни град као и све општине у Србији.

На панелу је било речи о две теме, о изменама и допунама Закона о промету непокретностима које се планирају за ову годину, и о примени Закона о спречавању новца приликом трговине непокретностима и финансирању тероризма.

"Радимо на унапређењу знања и вештина агената на њиховој константној едукацији као и на унапређењу тржишта некретнина у Србији", каж Ненад Ђорђевић из Кластера некретнине.

Из ПКС је поручено да Србија поново има узлазну путању у промету непокретностима те да је овај сектор задњих година озивео.

На скупу учествују представници две највеће глобалне организације посредника у промету и закупу непокретности, амерички НАР и ФИАБЦИ.

Организатори скупа су Удружење Кластер некретнине, Привредна комора Србије, Министарство трговине, услуга и телекомуникације, као и Народна скупштина Републике Србије. 

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести