„Смањење инфлације и повећање производње највећи ИЗАЗОВИ ЗА ЕКОНОМИЈУ”

БЕОГРАД: Економиста Милан Беслаћ изјавио је данас да је и за светску и за српску економију највећи изазов смањење инфлације која је у току, али и повећање производње јер, напомиње он, без производње нема смањења инфлације.
ekonomija Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Оно што је било прекинуто због рата у Украјини када су покидани ланци трговине. Повезивање тих ланаца трговине уз повећање производње, и смањење инфлације је нешто што треба да води просперитету светске и наше економије", навео је он за Танјуг.

Беслаћ каже да је српска економија наслоњена на европску економију, и да ће кретања српске економије зависити од тога како се буде кретала европска економија.

"Ово што се догађа у Америци нас неће директно и много погађати, али хоће оно што се догађа у Европи", истакао је он.

Према његовим речима, најава Америчке централне банке о смањењу каматних стопа, али и инфлације, је одраз реалног стања америчке, али и светске економије, као и део преизборне грознице у Америци.

"Федералне резерве САД су приватне компаније, и свака њихова активност је везана за њихов лични профит. Што је већа инфлација, њима је то већа користи међутим и то има своје границе и не може да иде у бескрај. Сада је референтна каматна стопа од 5,25 до 5,5 одсто, и они намеравају да ту каматну стопу у наредном периоду смање. Она неће бити снижавана у високом проценту можда 0,5, 0,75 не више од тога у првој почетној фази, али то зависи од стопе инфлације", објаснио је он.

Беслаћ каже да је према подацима, Америка у задњих месец дана имала стопу инфлација од 1,5 одсто, а у последња три месеца 1,9 одсто, што је, додаје он јако ниска стопа инфлације.

Како је навео, треба очекивати смањење каматних стопа код федералних резерви, посебно што је то врло значајно великим инвеститорима на берзама, јер, додаје Беслаћ, када појефтини новац створиће се услови да они узму више новца и инвестирају на берзама. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести