Смањивање роминга са ЕУ - први резултати на лето 2023.

САРАЈЕВО/БРИСЕЛ: Мобилни оператери из Европске уније (ЕУ) и Западног Балкана (ЗБ), као и представници Већа за регионалну сарадњу (РЦЦ) и Европске комисије (ЕК), разговарали су данас о мапи пута за смањивање цена роминга између ЕУ и нашег региона, а први резултати очекују се половином 2023. године.
њ
Фото: Pixabay.com

"Прошле године смо почели интензивно да радимо са Европском комисијом и мобилним оператерима на смањивању цена роминга између ЕУ и Западног Балкана у оквиру отвореног, транспарентног, инклузивног процеса консулатација којим су обухваћени сви актери, и надам се да ћемо прва умањења цена роминга виђети већ на лето 2023", навела је данас генерална секретарка РЦЦ Мајлинда Брегу.

РЦЦ је саопштио да су кроз низ амбициозних реформи у домену политика у свим економијама ЗБ заједно са смањивањем цена роминга између ЕУ и региона кроз саморегулирање и комерцијалне уговоре оператера, циљ процеса директне користи за грађане и побољшање пословног окружења.

„Тачно је да је смањивање цена роминга између Европске уније и Западног Балкана сложеније од укидања роминга у региону, али наше владе завршавају свој део посла у овом процесу и тако шаљу веома јасну поруку о значају који придају побољшању пословног окружења", истакла је Брегу.

Додала је да је РЦЦ поуздан регионални партнера, као и да ЕК даје подршку овом процесу.

Брегу која је оценила да су видљиви конкретни резултати после укидања роминга у региону од јула прошле године.

"Упркос мерама ограничења путовања, приметили смо значајно повећање свих показатеља кориштења роминга захваљујући режиму „роминга као код куће" и то по питању одлазних, односно долазних позива, текстуалних порука и преноса података", рекла је она

Поредећи две половине 2021. истакла је да је дошло до дуплирања броја корисника роминга у региону, а промет података повећање за до 460 процената.

Са 143 милиона минута одлазних позива прошле године корисници роминга са Западног Балкана дуплирали су резултат у односу на 2019. годину.

РЦЦ је саопштио да је на састанку који је организовала ЕК закључено да ће наставити са радом на корацима који ускоро требају довести до почетка смањивања цена услуга преноса података у ромингу између ЕУ и Западног Балкана.

Крајњи циљ процеса је смањење цена роминга на приближно исти ниво националних цена до 2027. године.

Учесницима састанка су се обратили европски комесар за политику суседства и проширење Оливер Вархељи, и европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон.

РЦЦ, ЕК и мобилни оператери из ЕУ и Западног Балкана састали су се неколико пута прошле и ове године, чиме су обезбедили одрживост и доследност процеса, те се заједнички бавили потребама и изазовима.

РЦЦ је најавио и оснивање Саветодавне и координационе групе како би процес консултација био још структуриранији.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести