Шпанија, Португалија, Француска граде гасовод

МАДРИД, БРИСЕЛ: Шпанија, Португалија и Француска саопштиле су данас да ће изградити подводни гасовод за пренос водоника и гаса између Барселоне и Марсеја.
gasovod
Фото: pixabay.com

Премијер Португала Антонио Кошта рекао је да ће се рута, названа БарМар, углавном користити за пумпање зеленог водоника и других обновљивих гасова, али ће такође привремено омогућити транспорт "ограничене количине" природног гаса како би се ублажила европска енергетска криза, пренео је Ројтерс.

"Гасовод је одговор на позиве на солидарност наших европских партнера суочених са уценом руског председника Владимира Путина", рекао је шпански премијер Педро Санчез новинарима у Бриселу, где су се тројица лидера састала данас.

Француски председник Емануел Макрон рекао је да је "императив да Европа остане уједињена".

БарМар решава застој између Шпаније и Португалије, која је желела да продужи гасовод MidCat како би могли да продају гас у централну Европу, и Француске, која је тврдила да ће изградња гасовода трајати предуго да би се решила краткорочна питања снабдевања.

"Добра вест, једна од најстаријих блокада у Европи је превазиђена", рекао је Кошта.

Шпанија и Француска су се такође договориле да убрзају интерконекцију електричне енергије кроз Бискајски залив и идентификују и раде на другим везама измеду две националне мреже, наводи се у заједничком саопштењу.

Лидери три земље договорили су се да се поново састану у Аликантеу у Шпанији 9. децембра како би одлучили о временском оквиру изградње и начину финансирања.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести