Спреман нацрт Закона о угоститељству

БЕОГРАД: Министарство трговине, туризма и телекомуникација припремило је Нацрт посебног Закона о угоститељству чији је циљ, како пише на сајту министарства, смањење сиве економије у угоститељству.
ugostitelji Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Министарство ће до 20. јуна одржати јавне расправе о Нацрту закона о угоститељству, а планирано је да се одржи и неколико округлих столова на којима ће се разговарати о проблемима и стању на тржишту туризма.

Предлогом закона требало би да се уведе централни информациони систем у области угоститељства и туризма који ће бити јединствен систем који садржи све податке о пружаоцима услуга смештаја и објектима за смештај.

Уређује се и прикупљање, држање, обрада и коришћење података о личности, права и заштита права грађана чији се подаци прикупљају и обрадују, а такође, предложеним нацртом се прописује да ће се свако издавање смештаја на период краћи од 30 дана сматрати пружањем угоститељских услуга смештаја.

Новина је и да се предлаже укидање досадашње обавезе пружања услуга преко посредника, затим, паушално плаћање боравишне таксе и друге олакшице.

У периоду трајања јавне расправе бице одржана и седница Националног савета за развој туризма који ће разматрати и изјаснити се о предлогу законског решења, пише на сајту Министарства трговине. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести