Српски грађевинци у Немачку преко еУслуга

БЕОГРАД: Представници домаћих грађевинских компанија који намеравају да пошаљу раднике на градилишта у Немачку захтеве за деташман Привредној комори Србије могу да поднесу и електронски преко портала еУслуге. 
gradnja
Фото: Dnevnik.rs

Како се наводи у саопштењу ПКС од почетка године издато је скоро 500 Сагласности за упућивање запослених из Србије на немачка градилишта.

Нови електронски сервис ПКС, осим могућности подношења захтева електронским путем, обавештава подносиоце мејлом или СМС-ом о свакој промени статуса предмета (пријем, почетак и завршетак обраде, евентуално потребна додатна документација).

Како би се обезбедила сигурност пословања, искључиво регистровани корисници портала еУслуге (https://usluge.pks.rs) могу да електронски поднесу захтев и пратећу документацију.

Регистрација и коришћење портала су бесплатни.

Како се наводи у саопштењу одобрена квота за послодавце из Србије за деташманску 2016/2017. годину је 2.770 радника од чега је 1.080 радника у сектору грађевинарства.

Просечно искоришћење квоте Србије од 1. октобра 2016. године је 2.026 запослених или 73 одсто, што је седам процената више него у прошлој деташманској години.

За учешће у расподели утврђеног максималног броја деташираних радника може да се пријави привредни субјект чије је седиште у Србији, регистрован је за обављање делатности за које се распоређује контингент запослених и има регистровано представништво/пословну јединицу у СР Немачкој или је у фази отварања.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести