СССС: Од сутра почињу преговори за МИНИМАЛНУ ЦЕНУ РАДА

БЕОГРАД: Преговори за минималну цену рада почињу сутра, а Савез самосталних синдиката Србије (СССС) инсистира на корекцији минималне зараде за текућу годину и да се тек након корекције разговара о минималној цени рада за 2024. годину, наводи се са сајту те синдикалне организације.
Kacige/Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Из Владе Србије је раније најављено је да ће на крају 2023. бити донета одлука да се минимална зарада од 1. јануара 2024. изједначи са минималном потрошачком корпом.

Наведено је и да ће се, према плану "Србија 2025", минимална зарада изједначити са ценом минималне потрошачке корпе до краја 2023. године.

Према до сада познатим званичним подацима државних институција, запослени у Србији који примају минималну зараду у првих прет месеци су у минусу за 54.600 динара, колико су трошкови минималне потрошачке корпе већи од минималних зарада које су примили, наводи се на сајту СССС.

По синдикалним пројекцијама, а на основу кретања раста минималне потрошачке корпе у првих пет месеци ове године, до краја 2023. године запослени који примају минималну зараду биће у минусу за преко 150.000 динара, односно недостајаће им четири "минималца" да покрију годишње трошкове минималне потрошачке корпе или ће три месеца гладовати.

Како се наводи, до краја 2023. године запослени који примају минималну зараду оствариће приход од 478.400 динара укупно, а трошкови минималне потрошачке корпе за целу годину износиће близу 630.000 динара.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести