ШТА ЋЕ САД ГАСТАРБАЈТЕРИ Аутомобилски гигант продаје све своје филијале, каква је судбина 8.000 радника?

Произвођач аутомобила Мерцедес Бенц планира да прода све своје ауто-куће у Немачкој!
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Компанија жели да започне разговоре са могућим новим групама трговаца.

- Мерцедес Бенц је отворен за продају заступништава и сервисних радионица које поседује у Немачкој. Након врло позитивних искустава на разним европским тржиштима сада такође испитујемо како можемо независније да поставимо наше малопродајне филијале у власништву Групе у Немачкој. Процењује се потенцијална продаја искусним и реномираним групама трговаца као у неким другим земљама - саопштила је компанија у петак.

Немачки дневник Ханделсблат, који је први известио о томе, наводи да се очекује да ће надзорни одбор Мерцедеса одобрити планове.

- Свака филијала биће испитана појединачно - додала је компанија у саопштењу и искључила затварање филијала јер то није био предмет ревизије.

Одлука се односи на 20 филијала са 80 продајних места и 8.000 радника.

Ханделсблат процењује да свака филијала вреди до 40 милиона евра.

- Потенцијални купци морају да понуде стручност у малопродаји аутомобила и држати се гаранције посла у Немачкој - наводи произвођач аутомобила.

Портпарол компаније за немачке медије наводи да се одлука односи на свих 80 ауто-кућа без обзира на то да ли се налазе у руралним или урбаним деловима Немачке. То према наводима немачких медија значи да је и филијала у седишту компаније у Штутгарту такође доступна за преузимање.

Компанија истовремено јасно даје до знања да ниједна филијала неће бити затворена односно да групација није у финансијским потешкоћама и да неће бити масовних отпуштања јер је циљ да се задрже радна места у Немачкој.

Могуће је међутим да ће радници након преузимања зарађивати мање. Могли би добити и делимичне отпремнине. За Мерцедес би то значило трајно смањење трошкова запослених.

Опште радничко веће критиковало је планове о продаји и навело да је то "шамар у лице" радницима.

- Након година одрицања и повезаних бројних уступака од стране радника филијале су профитабилне и дају свој допринос резултату групације - рекао је челник радничког већа.

Компанија Тесла, подсетимо, обуставиће производњу аутомобила у фабрици у близини Берлина због недостатка компоненти након логистичких поремећаја услед напада на бродове у Црвеном мору.

Јутарњи

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести