СТИГЛЕ ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ БУГАРСКЕ Ђедовић: Укидају се спорне таксе на транзит руског гаса за Србију и Мађарску

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас да су од бугарских колега добили информацију да ће бити укинуте таксе на транзит руског гаса, који иде за Србију и Мађарску.
dubravka djedovic negre, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Добра вест из Бугарске, свакако чекамо још и званичне потврде, али смо се донекле и надали да ће то бити исход", рекла је Ђедовић Хандановић за Танјуг.

Истакла је да није било упоришта у постојећим правилима за увођењем тих такси и да се Мађарска управо и позивала на правила ЕУ.

"Ја сам са колегом Петером Сијартом о томе и разговарала приликом његове последње посете Београду и послали смо и званични упит из Србије према Енергетској заједници, а онда они према Европској комисији", рекла је министарка.

Како је рекла, Мађарска је послала и директан упит по том питању Европској комисији.

Ђедовић Хандановић је рекла да су тако и Србија и Мађарске протестовале због увођења такси и навела да и преседани од раније, када су у питању Италија или гас из Алжира, показују да су такве одлуке биле одбачене као неосноване од Европске комисије.

Бугарска је половином октобра увела додатне таксе на увоз и транспорт руског гаса у износу од 20 бугарских лева (око 10 евра) по мегават часу.

Таксе су ступиле на снагу 13. октобра, а њихов циљ, како је тада рекао премијер Бугарске Николај Денков није био повећање цена гаса за Србију и Мађарску, већ смањење профита Гаспрома.

Србија и Мађарска добијају руски гас, од 1. јануара 2021. године, кроз крак Турског тока који је назван Балкански ток.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести