Сваки четврти грађанин Србије користи бесконтактне картице

БЕОГРАД: У Србији је коришћење бесконтактног начина плаћања Виса картицама порасло за скоро 70 одсто у односу на март прошле године, а више од две трећине грађана Србије спремно је да врши трансакције бесконтактно.
kartice, tanjug
Фото: Tanjug

То показује прво регионално истраживање компаније Виса у оквиру кампање "У корак са дигиталном будућношћу", које је спроведено током маја, на узорку од по 500 корисника картица у земљама из региона, старости од 18 до 55 година.

Према подацима, сваки четврти грађанин Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе данас редовно користи бесконтактне картице, каже се у саопштењу.

Лидер у региону, додају, по употреби бесконтактне технологије је Северна Македонија, где 68 одсто испитаника користи ову методу приликом плаћања.

Са друге стране, Албанија бележи најнижу употребу - тек један од 10 потрошача плаћа на овај начин, али су купци у овој земљи, како се наводи, мотивисани да се боље упознају са овом технологијом и користе њене бенефите.

Као главне предности употребе бесконтактних картица истичу се брзина (52 одсто корисника је ово навело као бенефит), једноставност руковања (46 одсто) и практичност (43 одсто).

Око 36 одсто купаца који не користе бесконтактне картице као разлог наводе то што им банка није понудила такву могућност, док 14 одсто истиче да не знају да постоји таква опција у Србији, или су пак забринути за безбедност током коришћења.

У саопштењу се наводи да је око седам одсто корисника признало да није сигурно како се употребљавају бесконтактне картице.

У исто време, наводи се, готово сваки десети потрошач у нашој држави користи мобилни телефон за бесконтактна плаћања, док је 64 одсто њих упознато са опцијом мобилног новчаника.

Такође, каже се да је око 51 одсто корисника изразило жељу да плаћа апликацијама на мобилним телефонима у будућности, док је 35 одсто, наводе, одушевљено таквом могућности.

Већина испитаника истакла је практичност као позитивну околност оваквог вида бесконтактних трансакција и то што "захваљујући овој опцији могу да оставе картице и кеш код куће".

Једна петина испитаника сматра да је овај вид плаћања забаван и интересантан јер желе да буду у тренду са остатком света.

Као главни недостаци мобилног новчаника наведени су безбедност и ограничен број места где су оваква плаћања могућа, каже се, између осталог, у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести