Светска банка: Богати 52 пута имућнији од сиромашних

ВАШИНГТОН: Глобално богатство значајно је увећано у протекле две деценије, док је богатство по глави становника у земљама с високим приходима 52 пута веће него у земљама са ниским дохотком, показао је извештај Светске банке.
bogatstvo novac pixabay
Фото: pixabay.com

То указује на постојање значајне неједнакости у глобалном богатству, које је у периоду од 1995. до 2014. године увећано за 66 одсто на 1.143 билиона долара, према извештају Светске банке "Промене богатства нација 2018" којим је обухваћена 141 држава света.

Промена богатства у том периоду била је прилично разнолика, при чему су неке земље показале велики напредак, док су друге "изгубиле тло под ногама" након финансијске кризе, наводи се у извештају објављеном на званичном сајту те институције.

Смањење богатства по становнику забележено је у неколико великих земаља са ниским приходима, у неким блискоисточним земљама богатим угљом, као и у неколико земаља чланица Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) са високим приходима које су биле погођене финансијском кризом 2008. године.

"Изградњом и јачањем људског и природног капитала, земље широм света могу повећати богатство и остварити већи раст", наводи се у саопштењу председника Светске банке Џима Јонга Кима.

Извештај прати богатство у 141 држави у периоду од 1995. до 2014. године.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести