Табаковић: Куповина злата учвршћује стабилност

БЕОГРАД: Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да висок ниво укупних девизних резерви, какав има Србија, представља гарант способности наше земље да одговори на све економске изазове. 
zlato, pixabay
Фото: Pixabay

"Куповина злата за девизне резерве додатно учвршћује финансијску стабилност и укупну стабилност државе", рекла је она у интервјуу за Телеграф.рс подсећајући да је од 2012. године до данас Србија купила близу седам тона злата за девизне резерве. Она је навела да у овом тренутку располажемо са 20,81 тоном злата или 6,7 одсто девизних резерви. Од суседних земаља само Румунија има веће процентуално учешће у девизним резервама.

"Највећи део златних резерви којима располажемо - 95 одсто, чува се у Србији, у трезору НБС, док се, као наслеђено стање, остатак резерви злата од 1,01 тоне чува код међународне финансијске организације БИС у Базелу", рекла је гувернерка.

Она је додала и да НБС откупљује полуге злата из домаћих извора, имајући у виду да се ради о једној од најсигурнијих класа активе девизних резерви и наставиће са праксом куповине злата.

Она је навела и да су на домаћем девизном тржишту у последње две године присутни притисци ка јачању динара као резултат добрих економских показатеља Србије и перспектива за њен даљи развој. 

"Од априла 2017. до сада, динар је ојачао у односу на евро за 5,1%, а НБС је нето купила око 2,8 милијарди евра да би спречила прекомерно јачање домаће валуте. Јачање динара настављено је у нешто блажој мери и у 2019. години. Динар је током прва четири месеца ове године ојачао према евру за 0,2 одсто", рекла је Табаковић.

На питање како најбоље сачувати свој новац, каже да је динарска штедња исплативија и у кратком и у дугом року. 

"Штедња становништва наставила је да расте и у овој години и достигла је нове највише вредности. Крајем априла динарска штедња износила је 66,8 милијарди динара, а девизна 10,3 милијарди евра. Посебно желим да истакнем раст динарске штедње становништва, јер је она знак већег поверења у домаћу валуту. Пошто је у 2018. повећана за 22%, на 61,1 милијарди динара, што је највећи раст од 2013. када су каматне стопе на штедњу биле на знатно вишем нивоу, динарска штедња становништва је наставила снажан раст и у 2019. и за четири месеца повећана је за 5,7 млрд динара", рекла је табаковић.

Томе доприносе стабилност цена и релативна стабилност девизног курса, виша камата на динарску у односу на штедњу у девизама, као и повољнији порески третман динарске штедње.

Она је рекла и да је захваљујући пуној координацији НБС и Владе, отпорност и стабилност наше економије ојачана на трајним основама, што нашу земљу чини привлачном дестинацијом за улагања.

"Знатно смо смањили унутрашњу неравнотежу - у 2019, као и протекле две године, бележимо фискални суфицит, а од 2016. и смањење јавног дуга. Инфлација је већ дуже од пола деценије ниска и стабилна, имамо релативну стабилност курса динара и стабилност финансијског система".

Наводи и да је у претходне цетири године нето прилив по основу страних директних инвестиција био више него у целини довољан за покриће текућег дефицита, уз смањење спољног дуга Србије. 

Када је у питању формула за повећање пензија, каже да је политика плата и пензија питање за Владу Србије, и да ће она пажљиво, као и до сада, да одмери које решење је најбоље.

"НБС ће као и до сада учинити све што је у њеној надлежности да инфлација остане ниска и стабилна, односно да очува куповну моћ наших грађана, као и да остваривањем својих циљева доприноси одрживом економском расту наше земље", поручује Табаковић.

Поводом тендера за продају Комерцијалне банке каже да је укрупњавање банкарског сектора природна последица конкуренције на тржишту Србије, али и дешавања у матичним банкама и земљама из којих те банке долазе.

"Наш посао је да водимо рачуна да се тај процес одвија уз очување стабилности и заштиту интереса депонената. Радује нас што постоји интересовање и страних и домаћих инвеститора за долазак на банкарско тржиште Србије и сваког ко испуњава прописане услове ћемо подржати", закључила је Табаковић.

Говорећи о разговорима са представницима ММФ каже да је оцена ММФ-а да је инфлација под контролом, а финансијски систем је додатно ојачан, а да смо наставили и са добрим резултатима у смањењу нивоа проблематичних кредита.

Додаје и да су оцене мисије ММФ-а важне јер представљају додатну потврду кредибилитета нашег економског програма и повољних изгледа економије Србије, а НБС ће и у будуће радити на очувању стабилности.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести