Табаковић: Србија је данас земља избалансиране економије

БЕОГРАД: „Народна банка Србије је у 2019. години потврдила да је гарант стабилности, одговоран регулатор и иноватор, изјавила је гувернер Јоргованка Табаковић и истакла да је Србија данас земља избалансиране економије и одрживе будућности.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Стабилност, добра капитализованост и ликвидност карактерисали су банкарски систем у Србији и у 2019. години, истакла је Табаковић, наведено је у саопштењу.

"За нама је још једна година у којој је НБС била гарант стабилности, одговоран регулатор и иноватор. Континуитет позитивних резултата обележио је и 2019. годину, а кључно је што смо испуњавајући своје законске циљеве очували стабилност, јер она нема алтернативу", рекла је гувернер.

Говорећи о резултатима рада НБС у 2019. години, Табаковић је навела да су у години у којој је обележено 135 година рада НБС, доследним спровођењем монетарне политике и успешном координацијом с фискалном политиком, постигли резултате који чувају поверење тржишних учесника у носиоце економске политике и чине раст одрживим и у наредним годинама.

И у току 2019. године НБС је очувала инфлацију на нивоу од око два одсто, што је и просек око којег се инфлација кретала током претходних шест година, навела је гувернер и додала да је динар у 2019. години ојачао према евру за 0,5 одсто.

У условима притисака на јачање динара, НБС је интервенисала на девизном тржишту нето куповином 2,665 милијарди евра.

Једна од водећих финансијских институција "ЈП Морган", у извештају о очекиваним макроекономским и финансијским кретањима у земљама у развоју за 2020. годину, оценила је да је српски динар једна од две валуте које су потпуно реално вредноване.

Динарска штедња је повећана за око 30 одсто током 2019. године, на нови рекордни ниво.

Расте и учешће штедње која је положена на период преко две године, што је додатна потврда враћања поверења у динар.

Бруто девизне резерве Србије повећане су за 2,2 милијарде евра у 11 месеци, на ниво од 13,5 милијарди евра.

Народна банка Србије је у октобру купила девет тона злата на међународном тржишту, чиме је учешће злата у девизним резервама повећано са седам одсто на око 10 одсто.

Референтну каматну стопу у 2019. години смањили смо три пута за по 25 базних поена, на 2,25 одсто, што је њен најнижи ниво у режиму циљања инфлације, подсећа Табаковић.

Нижом референтном каматном стопом НБС је директно доприносила повољнијим условима финансирања и већем расположивом дохотку грађана и привреде.

"Донели смо и прописе за подстицање динарског кредитирања привреде. Усвајањем ових прописа успостављају се нова правила за банке, која имају за циљ подршку чисто динарским пласманима микропредузећима, малим и средњим предузећима, предузетницима и пољопривредницима", каже Табаковић.

Учешће проблематичних кредита у укупним кредитима, истиче Табаковић, додатно је смањено, на нови најнижи ниво од 4,56 одсто на крају октобра, што је за око 80 одсто мање него на почетку примене Стратегије за њихово решавање.

"Европска комисија донела је одлуку којом је позитивно оценила усклађеност регулаторног и супервизорског оквира за банке у Србији. Такође, Србија је једина земља у окружењу која није чланица ЕУ, а која је укључена на листу земаља за које је могућ преференцијални третман за улагања".

Протеклу, 2019. годину обележило је и отварање два поглавља у којима НБС има важну улогу.

Поглавље 9 - Финансијске услуге, за које је НБС првонадлежна институција, отворено је крајем јуна, а у децембру смо отворили и поглавље 4 - Слободно кретање капитала, у оквиру којег је НБС другонадлежна институција.

Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда донео је одлуке о успешном завршетку другог и трећег разматрања економског програма Србије.

И у јулу и у децембру одлуке су донете без одржавања формалног састанка Одбора, што је могућност која се користи када формална дискусија није потребна, с обзиром на успешно спровођење мера економске политике и добре макроекономске резултате.

НБС је својим резултатима знатно допринела и да у протеклој години агенције Фич Рејтингс и Standard&Purs повећају кредитни рејтинг Србије и да агенција Мудис повећа изгледе за раст рејтинга.

НБС је остала посвећена модернизацији финансијског система и иновацијама, у складу с новинама и потребама које доноси пословање у савременом свету.

"Стандардизовали смо терминологију у области платних услуга и омогућили брже и лакше упоређивање понуда и тарифа различитих пружалаца платних услуга. На интернет страници НБС објавили смо податке о накнадама за платне услуге. То омогућава лако и брзо поређење понуда и тарифа накнада, и олакшава избор пружаоца који кориснику највише одговора", наводи Табаковић.

Све банке су се у 2019. години укључиле у систем за инстант плаћања чији је оператор НБС (ИПС НБС систем).

"Наставили смо и активности на примени инстант плаћања на продајним местима трговаца. Снижене су трговачке накнаде, као директна последица ограничења међубанкарских накнада. Захваљујући томе проширена је мрежа ПОС терминала на продајним местима, као и интернет прихватна мрежа".

Као оператор националне картичне шеме - DinaCard и у 2019. години настављено је унапређивање DinaCard платне картице, како кроз омогућавање њене употребе на интернету, тако и на плану њене прекограничне употребе.

"Уредили смо и процес видео-идентификације корисника финансијских услуга, чиме је омогућено закључивање уговора с банком или другом финансијском институцијом без одласка у њихове просторије. Покренули смо и пројекат формирања регистра стартап компанија у нашој земљи, подржавајући и на тај начин развој иновативних технологија на тржишту финансијских услуга", истиче Табаковић.

НБС је, такође, допринела и увођењу услуге Google Merchant Account у Србији, чим је подржан рад домаћих програмера и њихов приступ светском тржишту, као и развој укупног ИТ сектора у нашој земљи.

Урађен је Финансијски водич за наше грађане који се враћају у Србију, са аспекта примене девизних прописа са циљем да се, већом информисаношћу, олакша њихов повратак.

Решено је и дугогодишње питање наплате туристичких аранжмана по продајним курсевима банака за девизе или ефективни страни новац.

Од краја јула 2019. године, приликом истицања цене и наплаћивања туристичких аранжмана у иностранству, примењује се званични средњи курс динара.

"Донели смо одлуку да се на листу валута којима се тргује на девизном тржишту уведе и белоруска рубља", додала је Табаковић.

Надлежности НБС додатно су проширене у 2019. години и на послове издавања и одузимања овлашћења за обављање мењачких послова и послове контроле девизног пословања резидената и нерезидената и мењачких послова.

"Настављамо истим интензитетом и приоритете не мењамо - радимо у корист наших грађана и привреде јачањем домаће економије, чувањем инфлације на ниском нивоу, као и очувањем стабилног и здравог финансијског сектора и у наредном периоду. Мере које доносимо увек ће имати за циљ раст животног стандарда наших грађана и подстицајне услове пословања за нашу привреду", закључила је гувернер Табаковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести