ТАЛЕНТОВАНИ МЛАДИ ПРИВЛАЧЕ СВЕТСКЕ СТРУЧЊАКЕ И ИТ КОМПАНИЈЕ У СРБИЈУ Ево који су разлози изузетног интересовања инвеститора

Србија је више него повољна дестинација за стране ИТ компаније и оне показују, из године у годину, све веће интересовање да своје развојне научне центре отварају у Србији, изјавио је министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.
i
Фото: Dnevnik.rs

Јовановић је рекао за Танјуг да има више разлога зашто је то тако, а пре свега због талентованих младих људи које Србија има.

Наши факултети, пре свега технички, из године у годину напредују на различитим светским листама, али је и Влада Србије доста инвестирала у додатне капацитете факултета. Доста смо урадили и на дигитализацији и образовању у основним и средњим школама, па је јасно да су таленти ти који привлаче стране компаније - рекао је министар.

Као други разлог великог интересовања инвеститора у ИТ сектору, Јовановић је навео иновативни екосистем који постоји у Србији.

Већ сада имамо четири научно-технолошка парка у којима раде стотине стартапа који развијају различита технолошка решења. Србија се спрема да инвестира у још два научно-технолошка парка у Крушевцу и Крагујевцу, али доста ради и на новим технологијама као што је развој вештачке интелигенције и развој биоинформатике, истиче министар.

Као трећи, али не мање битан разлог зашто је Србија тако повољна и пожељна за стране компаније су пореске олакшице које даје страним компанијама које долазе овде и које развијају софтверска решења.

Зато имамо пример да се највећи Мајкрософтов развојни центар у Европи налази баш у Београду, да је у Србији развојни центар Континентала, НЦР-а, Ривијана, затим компаније Луџофт, на десетине страних компанија развијају своја софтверска решења управо у Србији, рекао је Јовановић.

Додаје да је Србија пуно урадила када је у питању дигитализација у претходних шест година, што је, истиче, била иницијатива председнице владе Ане Брнабић која је дигитализацију поставила као један од приоритета.


Обарамо извозне рекорде

- Прошле године је била рекордна. Имали смо извоз 2,7 милијарди евра, а ове године, за осам месеци, извоз је већ био 2,22 милијарде, што је раст од 35 одсто у односу на прошлу годину, и очекујемо да ће вероватно прећи 3,8 милијарди, што је фантастичан резултат – нагласио је Михаило Јовановић. - Наш ИТ сектор је постао практично водећи сектор извоза Србије, поготово имајући у виду суфицит који нам прави. Главне земље у које највише извозимо су САД, Енглеска и Швајцарска и у њих иде скоро трећина извоза.


Следећи корак у даљем развоју Србије када су у питању нове технологије и дигитализација у најширем смислу је развој вештачке интелигенције и развој биоинформатике. У најширем смислу, Србија је усвојила стратегију развоја вештачке интелигенције и основан је Институт за вештачку интелигенцију који се налази у Новом Саду и привукао је десетине водећих врхунских стручњака који су се и вратили из света да би се управо бавили развојем вештачке интелигенције”, објашњава министар.

Наводи да је други правац развој биотехнологије, биоинформатике, биомедицине, као и биодиверзитета.

- И свакако је капиталан пројекат изградња Био4 кампуса, који треба да крене са изградњом до краја ове године, где ће бити практично светски центар за развој биотехнологије. Већ сада смо потписали на десетине меморандума о развоју, где смо позвали различите светске фармацеутске компаније да заједно са нама и нашим компанијама раде на развоју биоинформатике- рекао је Танјугу министар Јовановић.

Е. Д. Н.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести