Трећина земаља ЕУ још није увела мере за смањење потрошње енергије

БРИСЕЛ: Мере које предузимају владе земаља Европске уније за смањење потрошње гаса и електричне енергије знатно варирају широм Европе и недовољне су за постизање циљева уштеде енергије, открива анализа Европске канцеларије за животну средину (ЕЕБ).
grejanje radijator
Фото: pixabay.com

Према истраживању ЕЕБ-а, мере које су европски лидери усвојили пре четири месеца за смањење потрошњу гаса у својим земљама за 15 посто и струје за 10 процената - врло су неуједначене.

Осам од 27 држава ЕУ још није увело никакве мере за смањење потрошње гаса и електричне енергије. Ни у домаћинствима ни у предузећима или државним телима, показује студија ЕЕБ, преноси агенција Анадолија.

Према студији, само је 12 држава ЕУ усвојило неке обавезне мере за смањење потрошње енергије. Земље које увозе велике количине руског гаса, попут Италије и Немачке, увеле су најстроже мере за уштеду гаса.

Оне мање зависе од гаса, попут Француске и Шпаније,такође предњаче у ЕУ с мерама за смањење потрошње енергије, при чему циљају и јавни и приватни сектор, укључујући домаћинства, као и индустрију и мала предузећа.

Шведска, Финска, Луксембург, Холандија, Аустрија и источноевропске земље нагињу ка лабавијим мере за смањење потрошње енергије.

Иако су међу земљама које највише зависе од гаса, с уделом од 30 до 40 посто у укупној потрошњи енергије, Холандија и Хрватска су примениле само добровољне мере за уштеду гаса.

Румунија и Литванија, које се увелико ослањају на фосилна горива, нису спровеле никакве мере за смањење потрошње енергије.

Што пре смањимо потрошњу, брже ћемо смањити узлазни притисак на цене енергије, што ће ефективно пружити олакшање домаћинствима и индустрији, каже поводом налаза студије заменик менаџера за климатске политике у ЕЕБ-у, Давид Сабадин.

Он је позвао креаторе политике да приоритет дају смањењу потражње за енергијом у условима бројних изазова с којима ће се ЕУ суочити код пуњења складишта гаса уочи зиме следеćе године.

Смањење потражње за енергијом мора бити главни приоритет за креаторе политике, а не краткорочне мере с којима ћемо се заробити у неефикасном систему који 'гута' фосилна горива. ЕУ дефинитивно може да учини више на координацији акција за уштеду енергије међу својим државама чланицама, рекао је он.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести