Турци узимају банкарске кредите за куповину злата

ИСТАНБУЛ: Узимање банкарских кредита уз субвенционисане трошкове за куповину физичког злата постало је "нова мода" у Турској, преноси портал Индикатор, позивајући се на “БлумбергХТ”.
zlatne poluge zlato
Фото: pixabay.com

Турци сматрају да су због преовлађујуће негативних реалних девизних курсева могућности улагања сужене, а на злато гледају као на сигурну луку, наводи се у информацији.

"Пад камата на потрошачке кредите је такође утуцао да се грађани окрену злату", каже Акиф Туркер, златар на Гранд Базару у Истанбулу.

Додаје да су грађани почели да купују злато кад је цена износила 300.000 лира (38,3 хиљаде евра) по килограму, а сада су цене достигле 400.000 лира (51 хиљаду евра) за килограм злата.

Други златар на Гранд Базару, Мехмет Али Јилдиримтурк, прича да грађани постепено продају злато које су јефтиније купили, а чија је цена у међувремену скочила, како би отплатили рате кредита банци.

Процењује се да Турци имају више од 5.000 тона злата "у сламарицама". Количина те врсте девизне штедње није позната, преноси “БлумбергХТ”.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести