У фокусу ММФ-а биће економске последице климатских промена

ВАШИНГТОН: Међународни монетарни фонд гледа на климатске промене као на основни ризик по економску и финансијску стабилност, рекла је данас шефица ММФ-а Кристалина Георгиева, представљајући планове Фонда за подршку инвестицијама у зелене технологије које ће подстаћи глобални раст.
ekologija
Фото: pixabay.com

Георгиева је, на Самиту о климатском прилагођавању, навела да би глобална економска производња могла да се повећа за 0,7 посто у наредних 15 година и да би могли да се отворе милиони радних места ако се цене угљеника континуирано буду повећавале а инвестиције у зелену инфраструктуру шириле, преноси Ројтерс.

Климу сматрамо кључним ризиком за економску и финансијску стабилност, а климатске акције видимо као прилику за оживљавање раста, нарочито после пандемије, и за стварање нових зелених радних места, истакла је Георгиева.

Додала је да ММФ предузима мере у четири области како би се убрзала транзицију ка новој ниско-угљеничној и климатски отпорној економији.

Према њеним речима, Фонд ће ове године основати нов „Панел за климатске промене“ с циљем праћења економског утицаја климатских ризика и предузимања мера за њихово ублажавање, што је кључни корак како би се обезбедио потребан заокрет.

Климатска отпорност је пресудан приоритет. Због тога је он у средишту активности које спроводимо ове године, као и у годинама које долазе, рекла је Георгиева.

Фонд ће такође интегрисати климатске факторе у своје годишње економске процене држава, усредсредујући се на климатско прилагодавање високо рањивих земаља, најавила је извршна директорка ММФ-а, додајући да ће процене укључивати и цену угљеника великих емитера.

Георгиева је саопштила да је Фонд у фази доношења побољшаних критеријума стрес тестова и стандардизације климатских ризика по финансијску стабилност, те да ће проширити програм едукације и подршку како би помогао централним банкама и министарствима финансија да приликом својих макроекономских пројекција узму у обзир климатске факторе.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести