У кикиндским фирмама радници све траженији

Потражња за радном снагом на подручју града Кикинде све је израженија, а за разлику од пре неколико година када је на евиденцији националне службе за запошљавање било око 6.000 незапослених, сада је тај број смањен на око 3.500.
з
Фото: Дневник/ М. Митровић

Према подацима из прошлог месеца послодавци у Кикинди су упошљавали 14.777 лица, међутим, да би придобили потребну радну снагу они све чешће морају да плате више од минималца, уколико желе да попуне упражњена радна места или задрже постоје раднике. 

За опоравак привреде и тржишта радне снаге, очито је потребно више од минималних зарада, да људи у потрази за егзистенцијом не би одлазили у иностранство. Нема прецизних података колико је Кикинђана отишло у иностранство, али зна се да у погрнаичном подручју Жупаније Тимиш у Румунији тренутно ради више од 200 људи из Кикинде и околине.

Поред веома изражене потребе за сезонском радном снагом у пољопривреди, пре свега у берби краставаца, јабука и дургог поврћа и воћа, раднике стално траже у компанијама чији погони раде у највећем граду на северу Баната, али и из околине. Наднице за сезонске радове у пољопривреди су у односу на лане повећане до 30 посто па се дневно може зарадити око 2.000 динара.

Све израженију потребу за упошљавањем радне снаге имају иностране компаније које су у последње време  овде отворила своје фабрике. Тако италијанска компанија „Зопас“ за рад у фабричким погонима који су пре две године отворени у Кикинди, до сада је упослила 630 људи и допринела економском опоравку града, а тренутно тражи оператере у производњи.

Почетна бруто зарда у „Зопасу“ је 340 евра, а током првог месеца рада, како се наводи у огласу ове компаније, може се достићи зарада од 410 евра. Прековремени сати се плаћају двоструко, за ноћни рад зарада се увећава 30 одсто, уз стимулацију за годишњи одмор и плаћају су путни трошкови.

„Зопас“ у Кикинди гради нову фабрику површине 6.500 квадратних метара, која треба да се заврши до октобра ове године. Са завршетком улагања у нову фабрику у „Зопасу“ ће радити 800 до 1.000 радника. Ангажман „Зопаса“ је допринео и градској каси, јер ова компанија у закуп користи хале некадашње „Ауто-куће“ у власништву града, за шта се на име закупа у градску касу до сада слило 550.000 евра, а додатни ефекат у каси је порез на зараде запослених. Већој потражњи за радном снагом допринела је засигурно ангажовање градске власти на довођењу иностраних улагача, попут италинаксог „Зопаса“ и француског „Мекафора“, а нови замах запошљавању биће и завршетак новог погона италијанске компаније „Калцедонија“, у којој је најављено упошљавање 300 радника. 

Опорављају се и посрнула кикиндска предузећа. Две године од изласка из стечаја у гиганту опекарске индустрије „Този Марковићу“, која је сада у већинском власништву „Србијагаса“, ситуација се поправила, па ова фабрика тренутно упошљава 616 радника и има потребу за упошљавањем млађих радника.

- Сада су нам најнеопходнији радници који би били запослени на класирању црепа. Потребни су нам и високообрaзовани стручњаци, пре свега машински и електро инжењери и технолози. Просечна зарада је око 40.000 динара – каже директор „Тозе Марковића“ Владимир Илић.

Раднике траже фирме из машинске и ливничарске производње „Ле Белиер“ и „Шоле“ из Кикинде, као и „Тиса аутомотив“ из Сенте. У потрази за послом Кикинђанима не представља проблем путовање, поготово ако послодавци обезбеђују организовани превоз, као што је то случај са сенћанском фирмом „Тиса аутомотив“. За многе је била примамљива недавна понуда немачке компаније „Дрекслмајер“ па путују на посао у Зрењанин.

Mилорад Митровић

 

Пројекат „Кикинда објективно” реализовала је „Панонија медиа” у сарадњи са „Дневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставо локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

 

 

   

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести