У Србији пронађено ново налазиште злата

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић је рекао да је у Србији пронађен калцијум - карбонат који ће заменити литијум за 15, 20 година, као и ново налазиште злата и то у најсиромашнијем делу наше земље.
zlato
Фото: pixabay.com, ilustracija

"За једно 20 година, а већ за 10 или 15 година, причаће се о томе који су материјали који ће да замене литијум, мислим калцијум - карбонат. И то смо пронашли у Србији, у другом делу Србије. То је добро, као да нас је Бог погледао", казао је председник на РТС-у.

Навео је да је пре три дана добио информацију да је пронађен у једном од најсиромашнијих делова Србије једно од 80 највећих налазишта злата.,

"Потпуно ново налазиште на територије Србије тако да као да нас у последње време Бог помало погледа", навео је Вучић.

Председник је поновио да је литијум страшно важан и да је направљена страшна грешка са престањем копања у Србији.

"Изгубили смо много јер можете да замислите шта би једна Лозница, Јадар или Крупањ добили са 4.000 или 5.000 запослених где би плате биле више од 1.000 евра, па би нам уместо реалних 80.000 имали у том крају око 120.000, 130.000 људи да живи. Коначно бисмо очврсли цело Подриње, да не причам о огромном новцу и ко би све могао у земљу да дође", навео је. 

Како каже, што се њега тиче литијум ће увек бити тема.

"Увек ће бити тема моје глупости, недовољне одговорности да издржим страшне лажи и притиске и све друго и увек ћу о томе да говорим", казао је.

Истичући да се тренутно не копа, председник каже да да ли ће опет копати је питање за Владу.

"Што се мене тиче, ја бих све урадио другачије, али видим да код Владе такво расположење не постоји. Ја сам једини који се званично залаже да користимо литијум јер сматрам да не треба да будемо једине будале на свету које то не раде", навео је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести