У ванредном стању мало поскупљења, а мало и снижења

Током ванредног стања, које је било на снази готово два месеца, много тога није радило, али су све време биле отворене продавнице прехрамбених производа, као и апотеке.
trzni centar kupovina
Фото: Dnevnik arhiva

Снабдевање основним намирницама било је редовно, несташица, практично, није било, иако су потрошачи у појединим тренуцима, буквално, празнили рафове у трговинама. Цене тих намирница нису се повећавале, али је, ипак, било и случајева када се то дешавало, а након што је донета Уредба ограничавању марже за основне намирнице и заштитну опрему, потрошачи су се обраћали удружењима за заштиту потрошача, која су те жалбе прослеђивале надлежнима.

И док је снадевање било редовно, у многим радњама готово да није било акцијских продаја, односно понуде производа који су тада били најтраженији по повољнијим ценама су изостале. То, наравно, не значи да акција није било, али је на продају по повољнијим ценама било понуђено далеко мање производа него што је то уобичајено. По речима саветника у Удружењу за заштиту потрођача Војводине Младена Алфировића, акцијских продаја је било, а узрок томе што их је било мање вероватно треба тражити у другачијим условима рада током ванредног стања, променљивом радном времену, смањеном обиму продаје одређених врста производа...

– У складу са законском регулативом у области трговине, продајни подстицај – акције, којима се одређена врста производа продаје по повољнијим ценама, није обавезна – каже Алфировић. – Таква врста продаје може бити у понуди, а који ће  производи бити понуђени уз попуст је одлука коју трговци доносе у складу са својим интересима.

У складу са законском регулативом у области трговине, продајни подстицај – акције, којима се одређена врста производа продаје по повољнијим ценама – није обавезан

Указујући на то да је током ванредног стања долазило до повећања цена основних намирница, па чак и након што је Министарство трговине донело Уредбу о ограничавању марже за те производе, као и заштитну опрему, Алфировић истиче да је било потрошача који су указивали на ту појаву.

– Кад је Уредба почела да важи, јавило нам се неколико десетина потрошача који су указивали на случајеве да се она не поштује и те жалбе смо прослеђивали надлежној инспекцији. Потрошачи су нам се јављали и указивали на то да је и цена неких других производа, попут јужног воћа, ишла навише, али треба рећи да се на њих та уредба није односила. Уз то, у радњама појединих трговинских ланаца цене су мировале, односно раста цена основних намирница уопште није било, а то су врло добро знали и потрошачи који су најчешће куповали баш у њима – каже Алфировић. 


Порасла онлајн куповина

Током протекла два месеца, а због потпуно нове ситуације на тржишту, многи продавци су се одлучили на то да се потрошачима приближе и новом понудом – онлајн куповином, а многи потрошачи су врло брзо реаговали на тај корак. То потврђују и подаци о расту онлајн куповине, која је у односу на прошлу годину, чак 100 одсто већа. _Таква промена у начину куповине је, због великог броја наруyби, доводила до оптерећења курирских служби па се дешавало да испорука наручене робе касни.

– На куповину онлајн се током протеклог периода одлучило много  потрошача, а показало се да је потражња превазилазила могућности оних који су ту врсту услуге нудили, па је било кашњења у испоруци онлајн купљених производа и потрошачи су нам на то скренули пажњу – каже Младен Алфировић. – То би могло бити добар наук за убудуће, тим више што су многи потрошачи, који раније нису користили могућност онлајн куповине, схватили њене предности.


Током ванредног стања, истиче наш саговорник, трговине су радиле готово све време, а запослени у њима су се, упркос томе што се до сада никад није радило ни у приближно истим условима, веома добро организовали и одговорили на захтеве потрошача. Из дана у дан су се прилагођавали ситуацији с којом се суочавало цело друштво и обезбедили свим потрошачима, да се и у условима скраћеног радног времена, а уз поштовање нових правила понашања и ношења заштитне опреме, снабдеју.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести