ВЕЧНА ДИЛЕМА - БЕНЗИН ИЛИ ДИЗЕЛ: Који је бољи, штa се више исплати?

Избор између бензинца и дизелаша је много је  комплекснији од тога колико ћете платити када у свој аутомобил точите гориво на бензинској пумпи.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Ипак, многи кажу да је најважније колико новца имају у џепу, и да им је уствари свеједно. Или није?

Гледајући мало даље, продаја нових аутомобила с искључиво бензинским или дизелм погоном требало би да буде забрањена у Европској унији до 2035, а то би могло утицати на то за који ћете се аутомобил одлучити у будућности, пише CarMoney.

Да ли су бензински аутомобили стварно јефтинији од дизелаша?

Фото: Pixabay, ilustracija

Продаја нових аутомобила пала је теком пандемије, а посебно су тешко погођени дизелаши, што је створило мањак на тржишту, а тиме и више цене услед повећане потражње.

Па зашто су дизел аутомобили скупљи? Кључни фактор је чињеница да дизел мотори обично захтевају додатни хардвер, за разлику од бензинских. Како би се смањиле емисије и ускладили са строжим законима ЕУ, често морају да имају уграђене уређаје као што је систем селективне каталитичке редукције (SCR) који се ослањају на AdBlue. А они коштају.

Предности бензинца

Бензински аутомобили обично су јефтинији за куповину, и то и нови и половни. Бензински мотор је снажнији. За разлику од дизел мотора, бензински мотори могу се подесити за већу снагу, без употребе турбопуњача. Бензински мотори такође имају јефтине делове, што чини постпродајне услуге прилично приступачним. Осим тога, пошто се већина купаца одлучује за бензинске варијанте, делови су лако доступни. Бензински мотори су тиши од дизелх алтернатива и углавном емитују мање штетних гасова ако се добро одржавају.

Недостаци бензинца

Бензин је као гориво скупљи у поређењу са дизелом и током година повећава трошкове вожње аутомобила. Бензински мотори имају тенденцију брзог зачепљења и захтевају чешће одржавање. Ако се не сервисирају редовно, могу се покварити брже од својих дизел модела. Досег и економичност бензинских модела обично нису тако добри као код дизел модела.

Предности дизела

Дизел мотори су ефикаснији од бензинских и имају ниже емисије СО2. Дизел мотори обично имају дужи животни век, такође, спорије губе на вредсности.

Недостаци дизела

Дизел аутомобили обично су скупљи од сличних бензинских модела. Дизел гориво обично кошта више. Дизел аутомобили производе много више штетног азот-диоксида (NO2). Дизел мотори могу бити мало бучнији.

Ако се не возите редово ауто-путем, ваш филтер дизела (ДПФ) могао би да се зачепи, а његово поправљање може бити скупо.

Фото: Pixabay, ilustracija

Разлике између бензина и дизела

Што се пак перформанси тиче, дизел аутомобили имају већи обртни моменат од бензинских, што значи да им је вучна снага већа. Због тога су дизел аутомобили идеални ако редовно вучете приколицу или камп кућицу. То такође значи да бисте могли лакше да престигнете друге аутомобиле. С друге стране, бензинци захтевају више промена брзина приликом претицања. Такође, бензински мотори имају тенденцију да имају већи број окретаја, како би извукли максималне перформансе.

У просеку, скромни породични аутомобил са дизел мотором коштаће нешто више од еквивалентног модела са бензинским мотором, али вредеће више када га будете продавали.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести