Ветар, сунце и биомаса нам премало струје праве

Ускоро би, по најави потпредседнице Владе Србије и министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић, требало очекивати припрему посебног закона у области обновљивих извора енергије.
д
Фото: Tanjug

Намера је да се они користе много више него сада, с обзиром на то да Србија у тој области има велики потенцијал, а планирано је и оснивање великог фонда за енергетску ефикасност да би се утицало на смањење потрошње енергије. Она је рекла за Танјуг да је пропис о обновљивим изворима енергије потпуни новитет јер су ти извори сада део Закона о енергетици.

– Када људе у Министарству питају, говори се да је готово 27 одсто производња из обновљивих извора енергије, али ту се рачунају и велике хидреоелектране, и, када се оне изузму, оно што је биомаса, геотермална енергија, соларна енергија... реч је о неких 4,5 одсто, и то је стварно врло мало у односу на све друге државе и у односу на потенцијал који Србија има – рекла је Зорана Михајловић. – Наша земља има огроман потенцијал у биомаси, геотермалним изворима, соларној енергији, али очигледно то до сада није искористила. Поменутим законом покушаћемо да направимо простор и амбијент да се обновљиви извори енергије много више користе.

Она је објаснила да ће бити промењен и досадашњи систем фид-ин тарифа и да ће бити уведене аукције за енергију из обновљивих извора.

Када људе у Министарству питају, говори се да је готово 27 одсто производња из обновљивих извора енергије, али ту се рачунају и велике хидреоелектране (Зорана Михајловић)

– То, заправо, значи да неће бити као до сад – колико год да се произведе, држава плати пошто се та енергија стави на мрежу, него ће бити такозване аукције, које постоје свуда у свету – те то значи да постоји конкуренција и између оних који производе енергију из обновљивих извора енергије – напоменула је Зорана Михајловић.

По њеним речима, посебна пажња ће се обратити на когенерацију, односно производњу и електричне и топлотне енергије у исто време јер је то, пре свега, веома ефикасно.


Прилагођавање новим зеленимагендама

Зорана Михајловић је указала на то да многи закони из области енергетике и рударства у Србији нису мењани више од шест и седам година, а да се за то време много тога променило.

– Сада се прича о енергетици и животној средини као нечему што иде заједно, а пре седам година то није било тако – рекла је министарка. – Сви закони из тих области потпуно ће бити промењени да би се прилагодили новим „зеленим” агендама.

По њеним речима, изменама закона биће направљен простор за потпуну дигитализацију свега што се дешава у Министарству рударства и енергетике.

– Неће више бити тога да се достављају документи, да се траже истражна права, дозволе и решења, све ће бити електронски, као што постоји електронска грађевинска дозвола. Прилагодићемо се и свим европским директивама којима се до сада нисмо прилагодили – рекла је Зорана Михајловић.


– Новитет у законима је и прављење великог фонда за енергетску ефикасност, који је до сада био веома мали и постојао у оквиру Министарства, а реч је о мало новца у односу на могућности да се подигне енергетска ефикасност, и то и у домаћинствима и у јавним зградама – рекла је министарка.

Она је напоменула и да је план да се најмање новца у фонд слива из буyета, а много више из свих међународних фондова које можемо обезбедити.

– У просеку се у Србији баци 40 одсто електричне и топлотне енергије зато што домаћинства нису добро изолована и имају лошу столарију – рекла је Зорана Михајловић, и нагласила да ће држава кроз тај фонд да постави као национални циљ и националну политику број један смањење трошења енергије јер се о њој мора водити рачуна.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести