Више од 47.000 компанија на ивици финансијског КОЛАПСА

ЛОНДОН: У Великој Британији је више од 47.000 компанија на ивици колапса пошто је број предузећа које имају "критичне" финансијске проблеме у последња три месеца 2023. године порастао за 25 одсто у односу на претходни квартал, наводи се у извештају компаније за инсолвенцију Бегбис Трејнор.
industrija
Фото: pixabay.com/industrija

Сектори грађевинарства и некретнина је у највећим проблемима јер 30 одсто свих угрожених британских компанија послује управо у овим областима, преноси Гардијан.

Број угрожених британских предузећа у грађевинској индустрији је квартално порастао за 32,6 одсто, као и фирми у здравству и образовању, за 41,3 одсто и компанија у услугама некретнина за 25 одсто.

"Прошла година је била тешка за британска предузећа због раста каматних стопа, високе инфлације, слабог поверења потрошача и растућих и непредвидивих тршкова инпута, а сада видимо да ови фактори утичу на сваки део британске привреде", прокоментарисала је сарадница фирме Бегвис Трејнор, Џули Палмер.

Банка Енглеске подигла је каматне стопе са 0,1 одсто, колико су износиле крајем 2021. године, на садашњих 5,25 одсто како би укротила инфлацију, што је спречило фирме у Британији да узимају јефтине кредите и покрију тако своје финансијске проблеме.

"Десетине хиљада британских предузећа ће нажалост у 2024. години морати да се боре за опстанак", закључила је Палмер.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести