Влаховић: Не очекујем рецесију, реалан је привредни раст 1,5 до 2 одсто

БЕОГРАД: „Уколико ове године не дође до непредвиђених околности не очекује се да ће Србија ући у рецесију већ је реално очекивати да ће наша привреда остварити раст између 1,5 и два одсто”, изјавио је председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић.
Aleksandar Vlahović  Foto: Tanjug/video
Фото: Александар Влаховић  Фото: Танјуг/видео

Он је у интервјуу за "Политику" рекао да ће поменути раст бити мањи од раста глобалне привреде и нешто већи од очекиваног раста еврозоне, а да би се остварио неопходно је да ниво инвестиција не буде мањи од 22 одсто бруто домаћег производа (БДП), што, како је нагласио, значи да Влада Србије не би требало да штеди на економски продуктивним капиталним инвестицијама.

Према његовим речима било би добро да државно улагање буде на нивоу из претходне две године, односно седам одсто БДП-а, а да притом остваримо приближно исти прилив страних инвестиција од седам процената.

"Остаје да се надамо да ће недостајући део инвестиција бити обезбеђен приватним улагањима, која из године у годину стагнирају у портфолију укупних инвестиција", истакао је Александар Влаховић.

На питање да ли се ове године може очекивати смиривање инфлације у Србији одговорио је да би паралелно са битком за инвестиције, напори Народне банке Србије и посебно Владе Србије требало да буду усмерени ка заустављању инфлације те њеном превођењу на силазну путању.

"Народна банка је на време заоштрила монетарну поилитику, остаје да влада води фискално одговорнију политику, а неке назнаке говоре у прилог томе", рекао је Влаховић.

Оценио је да је сасвим оправдан страх да ће страни инвеститори напустити нашу земљу ако Србија одбије план Европске уније (ЕУ) за Косово.

"Србија данас две трећине своје спољнотрговинске активности обавља са земљама ЕУ, а када се томе дода и наш регион, готово 80 одсто. У сличном проценту у структури страних инвестиција учествује ЕУ. Другим речима, било какво заговарање другачијем политичког и економског курса Србије може довести до несагледивих негативних последица по нашу земљу и становништво", истакао је он и у прилог оправданом страху од одласка страних инвеститора подсетио на брзину којом су они лане напустили Русију.

Говорећи о овогодишњем Копаоник бизнис форуму који ће се одржати од 5. до 8. марта, Влаховић је рекао да је он јубиларни 30. и да ће централна тема овогодишњег "српског Давоса" бити " Отпорност економије у неизвесним временима".

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести