Влаховић: Резултати српске економије бољи од очекиваних

КОПАОНИК: Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић изјавио је вечерас да су резултати српске економије од почетка кризе пре две године бољи од очекиваних.
Aleksandar Vlahović  Foto: Tanjug/video
Фото: Александар Влаховић  Фото: Танјуг/видео

Влаховић је рекао за Танјуг на почетку 29. Копаоник бизнис форума (КБФ) да су мере које је Влада предузимала биле адекватне, да је монетарна политика садејствовала фискалној политици, да су сачувана радна места и остварен значајан раст БДП-а.

Напоменуо је да се, ипак, поставља питање цене тога пошто је јавни дуг подигнут за пет одсто уз "два велика дефицита од осам и 4,2 одсто, тако да се поставља питање да ли је са мањим новцем могао да се постигне исти резултат да се селективно помагало најсиромашнијима''.

"Ипак, треба бити исркен и рећи да су резулати далеко бољи од оних које смо очекивали, на почетку кризе сви смо били песимистични и очекивали много дубљи пад, али се показало да је српска економија и њена економска структура битно промењена, пре свега, захваљујући страним инвестицијама", рекао је Влаховић и напоменуо да се у Србији развија високотехнолошки сектор.

Каже да ће украјинска криза утицати на пад приведних активности у ЕУ, што ће се десити и код нас, као и да ће високе цене енергената додатно појачати инфлацију.

Влаховић је навео да и Европска централна банка и ФЕД планирају да подигну каматне стопе да би смањили инфлацију, што ће поскупети кредите и јавне дугове.

"Нема места беспотребном трошењу које би подстицале тражњу", поручио је он и додао да ћемо сада имати проблем понуде.

Влаховић истиче да је потребна већа штедљивост и да се треба држати плана од три одсто буџетског дефицита у 2022. години.

Он је рекао да ће ово бити један од најквалитетнијих форума, да ће имати 33 панела и пуно других догађаја.

Напоменуо је да је намерно лимитиран број учесника због епидемиолошке ситуације и да ће се спроводити строже мере од оних које прописује Кризни штаб.

Влаховић очекује занимљиве дискусије и расправе, као и да ће централна тема бити одрживи развој, зелена транзиција и заштита животне средине.

Србија је потписала и европски Грин дил у Софији, што није ништа друго него документ који говори о одрживом и инклузивном развоју, додао је он.

Влаховић каже да ће се говорити и о макроекономском стању у Србији, на Балкану, циркуларној економији, пољопривреди и грађевинарству и другим областима.

Посебна пажња биће посвећена борби за таленте и шта млади очекују од државе.

Сматрамо да су млади најдрагоценији капитал који Србија има, нагласио је он.

"Копаоник бизнис форум је ријалити чек шта је урађено између два форума", додао је он.

Нагласио је да је КБФ постао регионални догађај, пошто су ту делегације Северне Макодоније, Црне Горе, БиХ, Хрватске и гости из иностранства.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести