Вучић: Складиштење нашег гаса у Мађарској креће за 15 или 20 дана

ВРАЊЕ: Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима у Врању да су данас завршени разговори са мађарском страном око складиштења велике количине гаса - 500 милиона кубних метара и најавио да ће ће упумпавање нашег гаса у складишта у Мађарској почети у нарендих 15 или 20 дана.
gasovod
Фото: Танјуг/АП

"Договорили смо све детаље и за 15 или 20 дана би требало да кренемо да упумпавамо српски гас у мађарска складишта. То значи 10 одсто више сигурности за зиму, а купујемо и угаљ са стране да бисмо обезбедили недостајуће количине, рекао је Вучић је током током обиласка Центра за азил у Врању у којем су смештени избеглице из Украјине.

Вучић је рекао да дневно у Србији копамо између 60.000 и 62.00 тона угља, док нам је зими потребно и до 95.000 тона угља доневно.

Зато морамо да купимо део угља док не будемо способни да копамо више, истакао је Вучић.

Председник Србије је рекао да ми још нисмо добили одлуку, званично објављену, за овај нови пакет санкција Русији у вези са нафтом.

"Да видимо где смо ту ми и шта ту нас погађа, осим што цена нафте и даље расте", истакао је Вучић.

Додаје да смо раније највише увозили ирачке нафте, али да се то променило у претходна три месеца пошто је из Русије јефтинија нафта.

"Видео сам нацрт, али не и коначну одлуку, а то је да имате шест месеци да се прилагодите, али то вам долази на крај новембра и почетком децембра, када је најгоре време", навео је Вучић и додао да има огроман страх за све то.

Истакао је да Србија зато купује све што може како би се што боље припремила за тај период.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести