Вујовић: Коначна одлука о повећању плата и пензија у октобру

БЕОГРАД: Министар финансија Србије Душан Вујовић изјавио је данас, након завршене седме контроле аранжмана ММФ-а са Србијом, да се све одвија по плану, а да ће коначне цифре о простору за повећање зарада и пензија у јавном сектору бити донете у октобру, приликом осме ревизије ММФ-а.
Vujovic
Фото: Tanjug

"Подсетићу вас, ми кад смо улазили у овај програм, ја сам користио поређење са хирургијом, нама је циљ био да после три године стекнемо трајне основе за повећање пензија и плата, не само да компензујемо оно што је на почетку програма било неопходно, него да обезбедимо основу за већи раст, не само плата и пензија него и за већи привредни раст, запошљавање, такозвани одрживи раст и импулсивни раст - то значи да сви грађани Србије осете бољитак", рекао је Вујовић гостујући у емисији "Око економије" на Радио-телевизији Србије.

Он је истакао да се све одвија по плану, да се Србија налази у позитивној конјуктури, објашњавајући да то подразумева да расте увоз потрошних добара, продаја, промет, као и сви реални дохоци.

На питање да ли је то довољно да пензије и примања у јавном сектору буду већа он је рекао да се тај тренутак приближава.

"Мислим да се приближавамо том тренутку. Мислим да смо јасно рекли у свим досадашњим саопштењима да се тај тренутак приближава. Техничка мисија у септембру и коначна осма ревизија ММФ-а у октобру ће дати коначне цифре о томе колики је простор за повећање зарада и пензија у јавном сектору", истакао је Вујовић.

Он је напоменуо да се ће пре тога у септембру бити донета одлука о повећању нивоа минималних зарада, а да та одлука ступа на снагу од 1. јануара 2018.

На питање да ли нам је, с обзиром да аранжман са ММФ-ом истиче у фебруару, потребан нови аранжман, Вујовић је рекао да су у више наврата разговарали са колегама о томе.

''У свакој ситуацији у животу када нека ствар долази до свог финала постоји потреба да се овери оно што је урађено'', рекао је Вујовић.

Подсећајући шеф делегације ММФ Џејмс Руф рекао да цене врло успешни рад и да су спремни да наставе сарадњу, Вујовић је рекао да ће се видети под којим условима и са којим садржајем би то могло да буде.

Како каже, то остаје да буде предмет разговара у наредним месецима када се буде приводио крају аранжман.

Наводећи да постоје неке друге идеје око тога шта би могли, он је подсетио да се са фондом на стручном плану наставља сарадњу у сваком случају пошто се наставља сарадња са Светском банком у читавом низу структурних пројеката који су о започети.

''Све што радимо води бољитку. Не давању на вересију, него стварању основе да грађани мисле и знају да су на солидном путу ка Европи и затварању раскорака у дохоцима и стандарду живота'', закључио је Вујовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести