За гасну безбедност потребно три милијарде евра

НОВИ САД: Грејна сезона је започела и домаће тржиште добро је снабдевено енергентима да би она протекла у најбољем реду.
gasovod
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

То се односи и на природни гас, који Србија увози из Русије и који у нашу земљу стиже само из једног правца – преко Мађарске. Обезбеђење нових праваца снадбевања је за Србију веома важно, а на том плану ЈП „Србијагас”, како је недавно казао генерални директор тог предузећа Душан Бајатовић, у наредних пет година у српску гасну инфраструктуру планира да инвестира готово три милијарде евра.

По његовим речима, ЈП „Србијагас” ради два велика пројекта гасне инфраструктуре и оба у потпуности поштују европску енергетску праксу и  правила. Први је интерконекција Ниш–Димитровград–Софија, дугачка 109 километара, којом би се Србија закачила на бугарски гасоводни систем.

Други је магистрални гасовод од границе Бугарске до границе Мађарске, дуг 403 километра.

За интерконекцију Ниш–Димитровград–Софија добијамо грант од Европске уније јер, и по студији коју су урадили ЈП „Србијагас” и неке европске институције, тај правац није комерцијалан и зато се финансира европским новцем и налази се на приоритетним европским листама објеката који се граде, рекао је Бајатовић.

Како је додао, сада се ради експропријација и пројектовање. Европа нам даје 49 милиона евра, а обезбеђивање остатка новца до 85,5 милиона евра биће ствар „Србијагаса”, а можда ће нам помоћи Влада Србије. Реч је о гасоводу чији је капацитет приближно две милијарде кубних метара годишње, навео је Бајатовић.

Други пројекат подразумева гасовод који би пролазио кроз нашу земљу од границе с Бугарском до границе с Мађарском, вредан око 1,08 милијарду евра, у који ће Србија ући када од Енергетске заједнице добије сагласност. Веза с гасоводом из Бугарске у Србији биће урађена у околини Зајечара, а потом би пролазио поред Баточине, Пожаревца, Панчева, Госпођинаца и изнад Хоргоша би требало да се прикључи на гасну инфрастуктуру Мађарске. Капацитет тог гасовода је 13 милијарди кубних метара годишње, а како је реко Бајтовић, а њега ће моћи да се снабдевају и Сарајево и Република Српска. Он је нагласио и да су разговори између свих оператера у току, и да би, ако одговор из ЕЗ-а, који се очекује у новембру, буде потврдан, цео пројекат могао бити готов 2022. године, а деоница у нашој земљи у децембру 2019.


Евентуално поскупљење неће бити велико

Да ли ће се мењати цена гаса у Србији за сада се не може рећи, али је, будући да цена нафте последњих месеци расте, то могуће. То су недавно рекли и министар енергетике Александар Антић и Душан Бајатовић, који су указали на то да ће у неком тренутку морати да се прилагоди цена за домаћинства и малу привреду, али да поскупљења неће бити екстремна.


По речима председника Удружења за гас Србије Војислава Вулетића, улагање у гасну инфраструктуру, као и реализација тих планова, имала би велики значај за Србију.

То би допринело повећању стабилности снабдевања природним гасом, обезбедило потребне количине гаса за домаће тржиште, већем броју запослених у тој делатности, а Србија би остваривала и приход на основу транзита гаса, рекао је Вулетић.

На већу стабилност снабдевања домаћег тржишта гасом позитивно је утицао и рад Подземног складишта у Банатском Двору, где је у току проширење. Минимално проширење ће бити с 450 милиона кубних метара на 750 милиона кубних метара, а максимално на милијарду кубика.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести