За клијенте Сосијете женерал се ништа неће мењати барем до 2021.

„Добро дошли! Обавештавамо вас да је Сосијете женерал банка постала ОТП банка, део ’ОТП групе’.
d
Фото: Dnevnik.rs

Ваши производи и услуге које имате у коришћењу остају непромењени. Наставаљамо да растемо заједно”. Тих неколико реченица сачекало је све који су  позивали контакт-центре сада већ бивше француске банке у Србији. Уз ту основну информацију, клијенти су обавештени и да сви производи и услуге које тренутно користе остају непромењени. Банкомате ОТП-а и Сосијете женерал банке клијенти обеју кућа убудуће ће моћи да користе без накнаде за услуге за дебитне платне картице. Обе банке наставиће да послују као засебна права лица. Спајање Сосијетеа с Војвођанском банком, која је чланица „ОТП групе” код нас очекује се током 2021. одине

ОТП банка преузела је сто одсто власништва Сосијете женерал куће код нас. У пакету с банком купили су и осигуравајућу, односно лизинг-компанију у Србији. „Сосијете група”, која је у Србији присутна још од 1977. године, сада остаје овде преко компаније „АЛД Аутомотив”. Две групе, мађарска и француска, објавиле су да су се договориле још концем прошле године. У 2019. упутиле су и захтев Народној банци Србије да одобри транса-

кцију, а сагласност су добиле 13. септембра. Мађарска банкарска групација је на тржиште Србије ушла још 2007. куповином Цептер банке, Кулске и Нишке. Тачно десет година касније знатно су се проширили када су постали власници Војвођанске банке, а трансакција је окончана почетком маја ове године када су се банке спојиле.

Преузимањем Сосијете женерал банке, „ОТП група” је знатно ојачала удео на домаћем тржишту – на 14,1 одсто

Преузимањем Сосијете женерал банке, „ОТП група” је знатно ојачала удео на домаћем тржишту – на 14,1 одсто. Испред њих је само банка Интеза с уделом од 16,1 одсто, док је Уникредит трећи с 11,7 одсто.

У „ОТП групи” сада су свакако задовољнији позицијом који имају код нас. Међутим, председник те банкарске групације Шандор Чањи је већ неколико пута у сусрету са српским новинарима напоменуо да желе да у Србији имају исту позицију као и у Мађарској, односно да буду доминантни.

Исплатом купородајне цене у среду, Сосијете женерал банка није аутоматски ушла у састав ОТП-а Србија и Војвођанске банке. То треба да се оконча до 2021. године.


Шпаркасе узела македонски огранак

Сосијете женерал банка напушта полако цео овај регион. Пре него што је преузео француску кућу у Србији, ОТП је постао власник банке у Црној Гори. Сосијете женерал је у среду напустила и северномакедонско тржиште. Охридску банку, која је пословала у њиховом саставу, преузеће Шпаркасе банка, која је за то добила сагласност тамошње Народне банке. „ОТП група” је претежно у страном власништву. Мађарски деоничари имају 24,68 одсто деоница. Највећи је МОЛ – 8,57 одсто.


Шта могу очекивати клијенти?

У саопштењу које је издао нови власник дословце се каже: „У наредном периоду главни фокус обеју чланица ’ОТП групе’ биће одржавање највишег квалитета услуга у раду с клијентима. У овом тренутку клијенти ’Сосијете женерал групе’, од сада ОТП банке у Србији, не морају да предузимају никакве кораке у вези с променом власништва. У будућности ће сви клијенти бити обавештени о фазама спајања двеју банака”.

Сосијете женерал банка се потрудила да обавести клијенте и грађане о последицама на сајту. Нико не треба да долази у експозитуре. Рачун клијента остаје исти, а и услови за коришћење платних картица, као ни оне саме, неће се мењати све до истека рока уписаног на њима. Кредити такође нису подложни променама и остају договорени услови. Експозитуре остају на истим адресама. Клијенти обеју банака сада могу користити свих 300 банкомата обеју кућа за трансакције с дебитним картицама без додатних трошкова. Тако ће то бити све до 2021. године, а шта ће бити после, зависиће не само од новог власника већ и од ситуације на финансијском  тржишту код нас и у свету.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести