Отворена коверта: Арапи нуде за Луку Нови Сад 7,99 милиона евра

БЕОГРАД: Компанију "P&O Ports Dubai" из Уједињених Арапских Емирата понудила је цену од 7,99 милиона евра за куповину "Луке Нови Сад".
Luka Novi Sad
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

У Министарству привреде је у 12.00 часова отворена коверта са финансијском понудом компаније из Емирата која је била једини понуђач за куповину "Луке Нови Сад".

Утврђено је да је достављена документација у складу са условима тендера.

Министарство је у децембру прошле године расписало други тендер за приватизавију "Луке Нови Сад" по почетној цени од 7,99 милиона евра. Рок за достављање понуда је неколико пута померан, а крајњи је био 1. март.

На претходном тендеру из септембра прошле године почетна цена била је дупло већа, односно 15,98 милиона евра, али није стигла ниједна понуда за куповину 99,4 одсто акција тог предузећа.

Право учешћа на тендеру имале су фирме које се баве лучком делатношћу у последњих десет година у континуитету и да су у 2017. години имале приход од најмање 30 милиона евра, као и да су у свакој од последње три године имале претовар од 1,4 милиона тона.

Компанија "P&O Ports" је у власништву владе Дубаија, и специјализована је за управљање малим вишенаменским прикључцима, укључујући контејнере, терминале за расуте терете и генералне теретне терминале, пише на званичном сајту те компаније.

"Лука Нови Сад" има претовар од око милион тона робе годишње, а капацитети су јој већи од 2,5 милиона тона. У компанији ради око 150 људи.

То је једина преостала лука у већинском власништву државе.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести