ЗА ПРВУ ПРОДАЈУ СТАНА Просечна цена квадрата стана у Црној Гори 1.640 евра, ево од чега зависи

У обрачун просечне цене квадрата стана у новоградњи у обзир се узимају само станови који су први пут продати на тржишту.
stanovi, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Просечна цена квадрата стана у новоградњи у Црној Гори у трећем кварталу износила је 1.640 евра, показали су подаци Монстата.

Према речима статистичара, просечна цена квадратног метра стана у Подгорици износила је 1.700, на приморју 1.580, а у централном региону 662 евра, док је квадрат стамбеног простора на северу земље био 1.290 евра.

- Уколико је учешће ових станова веће, просечна цена стана у новоградњи ће бити значајно нижа, односно уколико је учешће мање, просечна цена ће бити већа - наводи се у саопштењу.

Просечна цена квадратног метра стана у новоградњи у Црној Гори у категорији предузећа у трећем кварталу износила је 1.650 евра, док је у категорији солидарна стамбена изградња износила 589 евра.

Из Монстата су објаснили да се у обрачун просечне цене квадратног метра стана у новоградњи у обзир узимају само станови који су први пут продати на тржишту, односно за које је први пут закључен купопродајни уговор.

Предмет посматрања овог истраживања нису станови старог стамбеног фонда, нити остале врсте непокретности - пословни објекти, земљиште и друго.

Истраживање не представља одраз понуде и потражње нових станова на тржишту, већ цене обрачунате на основу закључених купопродајних уговора, наведено је из Монстата.

(Telegraf Biznis)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести