За војвођанске шуме 171 милион динара

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство обезбедио је 171 милион динара по Конкурсу за доделу новца из Буџетског фонда за шуме АП Војводине за 2023. годину на основу Годишњег програма .
Sume u Vojvodini
Фото: Дневник/Р. Хаџић

У конкурсу је посебно назначено да се новац додељује за пошумњавање необраслог шумског земљишта и пољопривредног земљишта у складу са Законом о пољопривредном земљишту на којем је дозвољено пошумљавање.

Предвиђено је да се бесповратно могу добити паре за пошумњавању - подизање нових шума и мелиорацију деградираних шума, куповину опреме за заштиту шума, радове на изградњи и реконструкцији шумских путева и за куповину опреме за унапређење производње шумског садног материјала и да се на конкурс могу јавити правна лица и предузетници.

За пошумњавање - подизање нових шума опредељено је 60 милиона динара, а тим износом предвиђено је пошумљавање тврдим и племенитим лишћарима, за шта је опредељено 220.000 динара по хектару, за пошумњавање меким лишћарима и четинарима до 180.000  динара по хектару и за пошумљавање багремом до 140.000 динара по хектару.

За мелиорацију деградираних шума опредељено је 21.000.000 динара по максималној јединичној цени до 150.000 динара по хектару и наведено да се тај новац даје за газдовање шумама. 

До 20 000.000 динара намењено је за набавку опреме за заштуту од пожара и тим новцем ће се моћи куповити опрема за заштиту од пожара - уређаји и опрема за бржу интервенцију у случају ватре, за превенцију појаве од пожара и опремање објеката који служе за зашиту шума од пожара.

Конкурсом је предвиђен и новац у висини до 40.000.000 динара за унапређење приступа шумама, то јест за изградњу и реконструкцију шумских путева, па је тако предвиђено да се за изградњу шумских путева може добити до четири милиона динара по километру, а за реконструкцију шумских путева до 2,5 милиона по километру. Наведено је да се новац додељује за изградњу тврдих шумских стаза. 


Информације на сајту Секретаријата

Образац пријаве и пратећи обрасци могу се преузети у Секретаријату - Сектор за шумарство или на сајту Секретаријата njnjnj.psp.vojvodina.gov.rs.

Пријаве се подносе у затвореној коверти са назнаком „Конкурс за Буџетски фонд шума 2023”, на адресу Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Булевар Михајла Пупина 16, 21000 Нови Сад, или лично на Писарници Покрајинског органа управе у згради Покрајинске владе на истој адреси, радним данима од 9 до 14 часова. Информације се могу добити и телефоном на број 021 488-1852.


За унапређење расадничке производње обезбећено је по конкурсу до 30.000.000 динара, а тим новцем финансираће се куповина опреме за производњу шумског садног материјала, као, на пример, набавку машина и опреме за рад, заливне системе, увођење нових технологија и система и за расаднички материјал. 

На конкурс се могу јавити само они који до сада нису добијали новац из буџета за исту намену на истој локацији и ако немају неизмирених или нерегулисаних обавеза по програмима и уговорима из ранијих година.

Рок за подношење пријава је 29. септембар за оне који конкуришу за подизање нових шума и мелиорацију деградираних шума, а 31. мај је рок за пријаве оних који конкуришу за куповину опреме за заштиту од пожара, унапређење отворености шума и расадничку произвидњу.

Новац ће се додељивати бесповратно 70 одсто авасно након потписивања уговора, а преостали део новца по коначном обрачуну и пријему радова, односно набавци опреме.

З. Делић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести