Зашто су производња и потрошња сира тако мале код нас?

Колико извеземо сира толико приближно и купимо на инотржиштима. Годишња потрошња сира код нас је мала, свега десет килограма по глави становника док се рецимо Грци издвајају као велики потрошачи ове намирнице.
р
Фото: Pixabay.com

Њихова годишња потрошња по глави становника износи 30 килограма, казао је за “Дневник” проф.др Бранислав Влаховић са Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Он наводи да домаћу производњу сира прате проблеми прерађивача који се суочавају са високим трошковима производње, малим примањима купаца и недостатком специјализованих продавница

Осим тога, каже наш саговорник произвођачи нису баш упућени да без промоције нема значајне продаје. Мало раде на томе, јер немају довољно знања, али ни новца, а и неповерљиви су у рекламирање. Мада промоцијама сира може да се повећава продаја и финансијски ефекат прерађивача.

- Сваки произвођач мора да сагледава тржиште, потребе потрошача и конкуренцију како би имао што бољи пласман својих производа. На тај начин може да се оствари већи приход, јер на тржишту постоји конкуренција домаћих и иностраних сирева, па је анализа тржишта и повећање конкуретности битан предуслов успешног пласмана – истакао је проф.др Влаховић.

Навео је да на домаћем тржишту доминирају меки сиреви због ниже цене и не одвише скупог технолошког процеса, док Србија нема производњу меких и тврдих сирева са плеснима јер су скупи и што за ту производњу требају велика инвестициона улагања.

- Годишње мали и средњи прерађивачи и велике млекаре произведу приближно 60.000 тона сира, а од те количине око 15.600 тона сира продамо у извоз, највише у Руску Федерацију – истакао је проф.др Влаховић. - Око 60 одсто домаћег извоза сира се прода на руском тржишту, а остатак у земље у окружењу Северну Македонију, Црну Гору, Бих и Хрватску

Од извоза сира Србија заради око 55 милиона долара, казао је проф.др Влаховић, док нас увоз сира кошта годишње 53 милиона долара .

Сира напољу купимо око 12.000 тона(11.523 тоне), највише од Немаца и Пољака и  Хрвата.

Фото: Pixabay.com

Чувени сомборски сир праве два-три произвођача

Проф.др Влаховић је истакао да имамо дугу традицију у производњи сира , али не и довољно малих произвођача - Чувени сомборски сир у качици прозводе свега два, три произвођача. Исто је тако и када је реч о познатим другим сиревима попут пивничког, пареног мокринског сира, банатског… Треба доста да радимо и на увођењу ознака географског порекла прврнствено тих сирева , али других, затим унапређивати квалитет и стварати сиреве са новим укусима тако што ће се у њих додавати и други састојци попут паприке, мирођије, тартуфа... Морамо унапредити и дизајн амбалаже улагати у знање и маркетинг и радити на сертификацији.

        З. Делић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести