ЗБОГ КИНЕ Немачка настоји да ПООШТРИ контролу иностраних улагања

БЕРЛИН: Немачки министар привреде Роберт Хабек жели да пооштри процес контроле иностраних улагања доношењем новог закона који би имао за циљ унапређење економске безбедности, наводи се у документу министарства у који је Ројтерс данас имао увид.
trgovina, proizvodnja/pixabay.com
Фото: pixabay.com/trgovina

   У документу се указује да је последњих година контрола инвестиција добила огроман значај у Немачкој, Европи и на међународном нивоу.

   У оквиру закона који се разматра, министарство настоји да уведе и проверу безбедности нових фабрика у Немачкој које би градиле стране компаније.

   Влада у Берлину позива немачке компаније да смање своје ослањање на Кину и испитује да ли је њен садашњи сет прописа довољан да то подстакне.

  Западне земље настоје да се смањи стратешка зависност од Кине због забринутости у вези са повеćањем кинеске експанзивности у Индо-пацифичком региону и могуćим ширим поремеćајима ланца снабдевања.

  Немачка има јаке пословне везе са Кином, а Берлин је на крају одобрио кинеској компанији Цосцо да купи удео у робном терминалу у Хамбургу, највећој немачкој луци.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести