Због сукоба у Украјини у туристичке агенције ових дана мало ко долази

НОВИ САД: Већ више од две године, због пандемије коронавируса, туризам трпи велике губитке, а сукоб између Русије и Украјине такође би могао да се одрази на ову грану привреде.
okean more
Фото: pixabay.com

По речима директора Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александра Сеничића, иако би рат у Украјини могао имати негативне последице на овогодишњу туристичку сезону у Србији не треба очекивати да ће то бити у великој мери. Он је истакао да, када се говори о домаћем туризму, гости из Украјине нису на листи првих 10 земаља који су долазили у Србију и да су они своје одморе чешће проводили у Мађарској.

- За разлику од Украјине, Русија је за нас значајније тржиште јер су туристи из ове земље трећи по броју долазака у Србију и то ћемо осетити и треба очекивати да нам дође мање Руса него лане или ранијих година - Сеничић.

По његовим речима, Србија би требало да се окрене новим тржиштима, пре свега Западној Европи, а што се тиче унутрашњег туризма који је добро развијен захваљујући државним ваучерима, истакао је да очекује да ће новим ребалансом буyета бити одобрен додатни контигент ваучера, пошто је први расподељен.

Сеничић је истакао да је почетак године обећавао и да су људи из туристичког сектора очекивали већи број уплата него лане, али да је нажалост, с почетком рата у Украјини добар тренд стао и да сада у туристичке агенције нити ко долази, нити зове телефоном.

- Опет смо у неизвесности и не знамо како ће се ово одразити на сезону. Очекивали смо за 50 одсто бољу годину него лане, али сада нисмо у ситуацији да то тврдимо - рекао је Сеничић.

Он је навео да, ипак, верује да ће грађани Србије ове године путовати и то на дестинације на које и иначе иду: Грчка, Турска, Египат и Црна Гора, а сада и Албанија, Бугарска и Хрватска, као и да ће се ове године, после извесног времена, опет путовати у Италију и Шпанију.

Када је о ценама реч, Сеничић је указао да се може очекивати незнатан скок цена аранжмана који се ослањају на авио-превоз јер је цена авионског горива драстично скочила, али да се поскупљења неће кретати у стотинама него у десетинама евра.

У туристичким агенцијама у Новом Саду указују да је интересовање нешто мање него што је уобичајено у ово доба године, да су цене аранжмана готово идентичне као и раније, пре свега кад је реч о смештају, а да се за сада још није променила цена превоза, осим када је авионски превоз у питању. Истичу и да су, за сада, они који желе да путују обазриви, а да су најтраженије дестинације Грчка, Турска, Египат.

- Интересовање путника јесте нешто мање него раније али је видљиво да су људи жељни путовања - каже Милена Кнежевић из Гранд турса - Наравно, првих неколико дана од почетка сукоба владала је неизвесност како ће се ситуација развијати, али сада се све враћа на старо. За сада се путници најчећше одлучују за блиске дестинације - Мађарска, Република Српска, Турска, као и Грчка. Промене цене аранжмана нема, осим кад је авио превоз у питању.

Директор Елностурса Атила Молдваи указује да је туризам наојосетљивија грана привреде и реагује на најмањи поремећај на тржишту, те да је и ситуација у Украјини утицала на то.


Попуштање ковид мера

Говорећи о ковид мерама Александар Сеничић је оценио да оне полако попуштају, али не онолико колико бисмо желели што би требало да се деси до почетка сезоне.

- Интересовање грађана Србије за летовање је пре почетка рата у Украјини било велико и верујем да ћемо, ако криза престане у наредне две недеље, имати лето у коме ће велики број Срба летовати у Србији и ван Србије - истакао је Сеничић.


- Интересоавње за летовање има и слично је као и увек у ово доба, али се још није вратило на ниво пре пандемије коронавируса - каже Молдваи. - Свега неколико дана било је мање посете у агенцији, али је сада све као и раније, а томе је сигурно допринело и попуштање ковид мера јер то доприноси да се лакше путује. Наши аранжмАни нису поскупели од 2019. године, за сада ни превоз није скупљи, а да ли ће се то променити зависи од цене горива. Што се тиче авио превоза цене су нешто више - око 20 до 30 евра по особи.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести