Зобнатица креће у нову епизоду

Свечано отварање реновираног хотела „Јадран“ у Зобнатици заказано је за наредни викенд, иако су остали још ситни радови, бирање столњака и намештање телевизора у хотелске собе, те постављање сауне.
Renovirani hotel u Zobnatici Foto: Dnevnik.rs/j. Ivanović
Фото: Реновирани хотел у Зобнатици Фото: Дневник.рс/ј. Ивановић

Београђани и Новосађани су пожурили и већ попунили резервације за дочек нове године тако да је дочек у хотелу који још није ни завршен до краја, већ распродат. Руководилац Туристичко-угоститељског центра Зобнатице Новак Бојанић, коме се сви у Зобнатици обраћају са директоре, ступио је на дужност пре два и по месеца и са богатим искуством вођења врхунских приморских хотела, одважно кренуо у нове радне задатке.

„Немам информацију за колико новца је продата Зобнатица, али прво су је купили власници  хотела „Холидеј Ин“ који нису имали неке веће инвестиције у Зобнатици, ни хотелу“,  каже Бојанић и објашњава да није исто отворити хотел у Београду где није потребно тражити госте, јер сами дођу, од Зобнатице у којој нема „културе“ хотела, викенд ручкова и слично.

Становници околине Бачке Тополе викенде традиционално проводе кући уз породицу, где је неизоставан породични ручак и ретко ко ће залутати у Зобнатицу. Међутим, овај комплекс годишње обиђе више десетина хиљада посетилаца, најпре због екскурзија.„Доста имамо организованих прослава, семинара, свадби, а план је да развијемо когресни туризам због нове сале у хотелу“, каже Бојанић.

Фото: Новак Бојанић  Фото: Ј. Ивановић

Реновирање хотела је почело у марту, а пошто доградња није била могућа, јер је културни споменик, урађене су спољашна излоција, фасада, комплетна реконструкција соба, проширен је ресторан и конгресни центар. Урађен је и додатни спа центар са теретаном, салон лепоте, собу за масажу и затворени мали базен.

„Уложено је више од милион евра у један објекат који броји десет соба, што је велика инвестиција за толико мало соба“, каже Бојанић и додаје како други хотел који се налази у склопу Зобнатице има још 20 соба, те је 60 гостију максималан капацитет, што је сасвим довољно за Зобнатицу.

Доста новца уложено је у ресторан и кухињу, која ће поред традиционалне, имати у понуди и интернационална јела.Туристички комплекс Зобнатице се састоји из хотела „Јадран„, језера, каштела, ергеле, паркова и пољопривредног добра.

„Размишљали смо од следећег лета да можда отворимо и ауто-камп, али су то још идеје које разматрамо, као што је и спољни базен или услуге рент-а-кара, мада ћемо сигурно на пролеће направити велико дечије игралиште“, каже Бојанић.

Према његовим речима, циљ је да се „разбуди“ северни део Војводине, становници Суботице и Бачке Тополе, а занимљиво је да је комплекс најатрактивнији гостима из Београда и Новог Сада, који често долазе у викенд посете.

Ергела тренутно броји 94 коња, од тога 20 чине врхунски галопери. Око ергеле има неколико кућа у приватном власништву у којима живе садашњи и бивши радници Зобнатице.Зобнатица ад је велика компанија која у свом склопу има и велико пољопривредно добро које се простире на две хиљаде хектара на којем су претежно засађене боровнице по најсавременијим стандардима.

„Гаји се и индустријски кромпир који се продаје „Марбу” за чипс. Цео комплекс је велика целина, од ког је можда хотелијерство и најмања у целој компанији“, истиче Бојанић.Коњичке трке су последњи пут организоване пре две године под називом „Куп принца Павла“.

       
Маша Стакић

Фото: Јелена Ивановић

Фото: Задржали Титов портрет  Фото: Ј. Ивановић

Задржали Титов портрет 

Иако су Арапи још пре три године купили Зобнатицу ад, а у реновирање хотела уложили више од милион евра, на уласку у комплекс стоји статуа најтрофејнијег коња ове ергеле Јадрана, док новом когресном салом доминира рељеф на зиду Маршала Тита. Очито да Арапима не сметају симболи старе „Југе“, или се воде оном „не ваља мењати коња који добија”, нисмо сазнали до краја, али смо се зато упознали са коњима који ће ове године учествовати на дербијима.

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Бачка Топола. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести