НБС: Овогодишњи привредни раст од пет  до шест одсто

БЕОГРАД: Народна банка Србије очекује више него потпун економски опоравак Србије од корона кризе, уз стопу раста бруто домаћег производа у распону од 5,0 до 6,0 посто.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)
"Нешто спорији раст у првом тромесечју услед новог таласа пандемије и затварања великог броја европских земаља требало би да буде надокнађен од другог тромесечја, при чему би добар темпо вакцинације у нашој земљи и свету могао годишњу стопу раста да приближи нивоу од 6,0 процената", наводи се у новом, фебруарском Извештају о инфлацији НБС.
 
У централној банци очекују да ће раст бити вођен домаћом тражњом и извозом, за шта је неопходан и привредни раст зоне евра, који се у овом тренутку процењује на око 4,0 посто у 2021.
 
Расту ће, напомиње НБС, допринети и правовремен и адекватан одговор носилаца економске политике у Србији и по том основу обезбеђени повољни услови финансирања и очувани производни капацитети и радна места.
 
"Исти фактори, према нашој оцени, обезбедиће у наредним годинама стабилну средњорочну путању привредног раста Србије од око 4,0 одсто годишње", додаје се у извештају.
 
Из НБС кажу да су ризици по ове пројекције за 2021. годину су симетрични и да се у највећој мери односе на ток пандемије и ефикасност њеног сузбијања.
 
Притом, ризици који потичу из међународног окружења израженији су наниже због поновног ширења вируса од октобра и појаве нових сојева, као и пооштравања здравствених мера у многим земљама, нарочито у зони евра.
 
По том основу смањују се изгледи за привредни раст наших важних спољнотрговинских партнера, пре свега у првој половини године.
 
С друге стране, ризици пројекције који потичу из домаћег окружења израженији су навише.
 
„С обзиром на најаву новог пакета економске помоћи и брз темпо вакцинације становништва у нашој земљи, опоравак домаће тражње могао би бити и бржи од очекиваног. Вакцинација улива оптимизам, а нарочито чињеница да је Србија међу водећим земљама у Европи и свету по броју вакцинисаних грађана у односу на укупан број становника", истакла је гувернер Јоргованка Табаковић.
EUR/RSD 117.1205
Најновије вести