НЕМА НИШТА ОД ДРУЖБЕ Аустрија и Словачка одустале од изградње гасовода за повезивање са руским гасоводом

БЕЧ: Аустријски нафтно-гасни концерн ОМВ и словачка компанија Транспетрол обуставили су радове на пројекту нафтовода којим је била планирана да се руска нафта од гасовода „Дружба” транспортује преко Словачке до рафинерије нафте Швехат код Беча.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Скоро 20 година компанија ОМВ, заједно са словачком компанијом Транспетрол, покушавала је да повеже гасовод од Швехата преко Словачке директно на руску мрежу.

Сада је пројекат коначно заустављен“, наводи се у саопштењу, преноси аустријски јавни емитер ОРФ.

Сва сирова нафта која се транспортује у Аустрију тренутно иде у ОМВ-ову рафинерију Швехат, у савезној држави Доња Аустрија код Беча.

Тамо иде нафтоводом Адриа-Беч, који повезује Трансалпски нафтовод на италијанско-аустријској граници са рафинеријом нафте у Швехату.

Нову руту директно кроз Словачку покренуо је ОМВ 2003. године. Њиме је била предвиђена изградња само 62 километра између Швехата и Братиславе за директно повезивање на руски нафтовод „Дружба”.

 Пут кроз Црно море, Босфор и италијански Трст био је много дужи и, сходно томе, скупљи, пре него што је нафта коначно могла да се преради у Швехату.

"У међувремену, заједничка оперативна компанија Братислава-Швехат Пипелине ГмбХ је сада престала да постоји. Крајем године пројекат је коначно заустављен. Према ОМВ-у, одлука да се пројекат не реализује донета је још у марту 2022. године. У одговору на захтев, компанија је обавестила о "одлуци донетој заједно са Транспетролом", наводи се у објави.

После вишегодишњих безуспешних покушаја да се од Словачке добију све потребне дозволе, даље улагање у овај пројекат је оцењено као непрактично. Реализација пројекта је каснила, посебно због „енергетске транзиције“ и непостојања потребе за још једним нафтоводом.

„Али политичка ситуација се такође променила за 20 година. Агресивни рат Русије против Украјине, који је почео у фебруару 2022. године, приморао је Аустрију да доведе у питање своју зависност од руског гаса и нафте. ОМВ није коментарисао ово као одговор на захтев“, наводи се у саопштењу.

Министарство за заштиту климе Аустрије напомиње да, према њиховим информацијама, више нема потребе за гасоводом. Планирано је да транспортује руску нафту од нафтовода Дружба до фабрике у Швехату. Међутим, од фебруара 2023. Аустрија више неће увозити нафту из Русије. Ово је још један разлог зашто ОМВ не би требало да настави са пројектом.

У фебруару 2023. године ступио је на снагу ембарго на поморску испоруку нафтних деривата из Русије у Европску унију и ценовна ограничења на њих, које су увеле ЕУ и земље Групе седам.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести