ДА ЛИ ЋЕ И КАДА ПАДАТИ КАМАТЕ Ево шта каже НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ

Народна банка Србије  није мењала референтну каматну стопу већ четири узастопна састанка. Последње повећање од 25 базних поена било је у јулу, и од тада је кључна камата на нивоу од 6,5 одсто.
kredit, pixabay.com
Фото: pixabay.com

У међувремену је централна банка на ванредној седници Извршног одбора у септембру донела одлуку о привременом ограничењу каматних стопа на стамбене кредите физичким лицима, за дужнике који су корисници првог кредита са променљивом каматом, а чији уговорени износ не прелази 200.000 евра.

Овим дужницима је привремено ограничена номинална каматна стопа у наредних 15 месеци, до краја 2024. године, почевши од октобарске рате.

Банке неће имати право да од дужника потражују разлику у камати услед примене одлуке.

Конкретно, код стамбених кредита који су одобрени закључно са 30. јулом 2022. номинална каматна стопа не може бити виша од 4,08 одсто, а то значи да ће тим дужницима рата кредита бити умањена од десет до више од 25 одсто, преноси Бизнис.

Крајем октобра и Европска централна банка је после десет узастопних повећања референтне камате направила паузу у заоштравању монетарне политике. Тако су три кључне каматне стопе – на главне операције рефинансирања, на граничну кредитну линију и на депозитну линију – остале непромењене, а ни вредност еурибора се у протеклих месец дана није превише мењала. Наиме, шестомесечни еурибор је у благом паду, док је тромесечни скоро на истом нивоу.

Председница Европске централне банке Кристин Лагард поновила је прошле недеље да је прерано да „почне да се проглашава победа“ у настојању ЕЦБ да укроти инфлацију, позивајући оне који одређују стопе и тржишта да „дају мало времена“ да виде колико брзо ће деловати дезинфлаторне силе.

Телеграф

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести