ЕВО КАКО СА ДВА КЛИКА ДО 34.000 ДИНАРА Пријавите се ВЕЋ ДАНАС за нову државну помоћ; ОВО СУ СВИ УСЛОВИ које морате испуњавати

Пријављивање младих за учешће у програму "Моја прва плата" почиње данас и трајаће до 6. децембра, објавила је Национална служба за запошљавање.
а
Фото: Dnevnik.rs

Према роковима овог програма, послодавци ће од 7. до 22. децембра бирати кандидате међу пријављеним заинтересованима на порталу "Моја прва плата", а најкасније до 29. децембра биће објављена коначна листа послодаваца са бројем изабраних извршилаца на оглашеним радним позицијама.

Закључивање уговора између Националне службе за запошљавање, послодаваца и изабраних кандидата, којима се уређују међусобна права и обавезе, биће обављено од 1. до 19. јануара следеће године, а у том периоду мора почети и спровођење овог прогрОва помоћ државе се спроводи код послодаваца у приватном или јавном сектору, а оспособљавање за рад траје девет месеци.

За време обуке младима са завршеном средњом школом обезбеђена је месечна новчана накнада од 28.000 динара, а онима са факултетским образовањем 34.000 динара.

Фото: Dnevnik.rs

Шта је Програм "Моја прва плата"

Прогрма "Моја прва плата" пре свега подразумева оспособљавање незапосленог за самосталан рад или праксу код послодавца помоћу које стиче знање и искуству за даљи рад. Програм "Моја прва плата" се реализује без заснивања радног односа.

У Програм "Моја прва плата" укључена су незапослена лица, да би учествовали у овом програму потребно је да имате бар средње образовање, а могу се и укључити у програм они са радним искуством које је мање од 6 месеци. Трајање овог програма је 9 месеци.

Обавезе НЗС током трајања програма "Моја прва плата":

 

Ангажованим лицима исплаћују се новчана средства у укупном месечном износу:

28.000,00динара за лица која се оспособљавају са средњим образовањем,

34.000,00динара за лица која се оспособљавају са високим образовањем

Врши обрачун и уплату доприноса за случај повреде на раду и професионалне болести, у складу са законом.

Услови учешћа за послодавце у Програму "Моја прва плата"

 Право на учешће може да оствари послодавац који има следеће услове:

* Има седиште на територији Србије

* Измирује обавезе у законским роковима

* Није био евидентиран у регистру дужника принудне наплате

* Измирио је обавезе према НЗС

* Има запосленог ментора

* Има техничке, просторне и друге капацитете за оспособљавање лица

* Услови учешћа за незапослена лица у Програму "Моја прва плата"

Фото: Pixabay.com

Незапослено лице може се укључити у Програм "Моја прва плата" ако:

* се налази на евиденцији незапослених НЗС има најмање средње образовање има до навршених 30 година на дан пријаве за учешће у Програму нема радног ислуства стеченог на пословима у оквиру нивоа образовања на којима ће се оспособљавати нема положен стручни испит није раније био корисник Програма "Моја прва плата"

* није био у радном односу у периоду од 6 месеци пре објаве овог позива

Фото: Pixabay.com

Пријава послодаваца за Програм "Моја прва плата"

Пријава послодаваца за учешће у програму и оглашавање позиција врши се електронским путем,на веб порталу www.мојапрваплата.гов.рс, у периоду од 10. 10. 2023. године до 31. 10. 2023.године.

Пријава кандидата за Програм "Моја прва плата"

Пријављивање кандидата врши се електронским путем,на веб порталу www.мојапрваплата.гов.рс, у периоду од 06. 11. 2023. године до 24. 11. 2023. године. Кандидат попуњава образац радне биографије кроз пријаву на веб портали прилаже скенирану диплому о стеченој квалификацији.

У новом циклусу програма планирано 10.000 младих

Како је "Блиц Бизнис" први писао, планирано је да се у програм "Моја прва плата" у новом циклусу укључи до 10.000 младих старости до 30 година, са најмање средњим образовањем и без радног искуства. Програм ће се спроводити код послодавца, у приватном и јавном сектору, у трајању од девет месеци, а реализује се без заснивања радног односа.

Фото: Промо

Током трајања програма, Национална служба за запошљавање ће на месечном нивоу исплаћивати младима са средњим образовањем новчану накнаду у износу од 28.000 динара, док ће младима са високим образовањем исплаћивати 34.000 динара, уз уплату доприноса за случај повреде на раду и професионалне болести. Овим програмом даје се могућност младима који немају радно искуство да обаве праксу на конкретним пословима код послодавца, у циљу стицања знања, вештина и компетенција за  за рад, како би на тај начин повећали своје могућности за запошљавање.

Blic.biznis.rs

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести