ЕВО У КОЈИМ СЛУЧАЈЕВИМА НЕ ТРЕБА ПЛАЋАТИ КАРТИЦОМ Стручњаци сложни, можете ОСТАТИ БЕЗ НОВЦА

Стручњаци су дали следеће савете:
kartica placanje
Фото: pixabay.com

1. Ствари које можете вратити

 Ако знате да бисте на крају могли вратити нешто што сте купили, свакако користите готовину, каже Стивен Холмс, финансијски стручњак и виши инвестицијски саветник у И-кешу.

 Према Холмсу, многи људи одустају од испробавања ствари у продавници и уместо тога ће купити две или три величине исте кошуље или панталона, испробати их код куће и вратити величине које им не требају. Али вероватно ћете морати да причекате да добијете свој новац натраг ако сте платили било чиме осим готовином. Већина продавница ће вам аутоматски вратити новац према изворном облику плаћања који сте користили за куповину.

 “Био би враћен на вашу кредитну картицу ако сте је користили, а новац се не појави увек на вашем рачуну неколико дана. Али, ако ваш рачун показује да сте куповину платили готовином, продавница ће вам надокнадити исти износ. Готовинска плаћања враћају се одмах након што се производи врате “, објашњава Холмс.

Фото: pixabay.com

 2. Куповине које обавите током путовања

 Када одлучите да с нечим почастите на одмору, коришћење готовине може вам помоћи да избегнете неке озбиљно шокантне трошкове. Картер Сеут, финансијски саветник и главни извршни директор Кредит самита, каже да је паметније плаћати готовином када путујете јер би вам плаћање картицама могло донети додатне накнаде.

 “Ако се налазите у другој земљи, коришћењем кредитне картице могло би вам се наплатити позамашна накнада за иностране трансакције”, упозорава.

 Коришћење готовине такође вас може спречити од случајног прекомерног трошења током путовања, према Сеуту. “Ако идете на одмор и желите да потрошите само одређену количину новца, то у готовини такође вам може помоћи да будете на правом путу да испуните своје прорачунске циљеве”, објашњава.

Фото: pixabay.com

3. Ваша мала свакодневна потрошња

 Међутим, готовина не би требало да буде само ваша валута када путујете. Такође би требало да користите овај облик плаћања за многе своје свакодневне трансакције, сматра Мајкл Колинс, ЦФА, професор финасција na Endicott Collegeu у Беверлију, Масачусетс.

 “Мале куповине, попут намирница, требало би да се обављају готовином. То је зато што је износ новца који се размењује минималан, а коришћење готовине одвраћа људе од импулсивне куповине”, каже он, а преноси Пословни.хр.

 Коришћење готовине може вам помоћи да ефикасније прорачунате своју свакодневну потрошњу и спречи вас да претерате. “Такође је важно користити готовину за мале куповине како бисте избегли накнаде за прекорачење повезане с дебитним и кредитним картицама”, додаје Колинс.

Фото: pixabay.com

 4. Куповина коришћење/секонд хенд робе од онлајн продаваца

 Мрежна тржишта попут Фејсбука могу бити изврстан начин да људи уштеде на скупим производима купујући их половне од некога другога. Али Џејк Хил, финансијски стручњак и извршни direktor DebtHammera, упозорава да се за те трансакције не користе било какве методе плаћања.

 “Велике куповине преко страница увек су најбоље с готовином. Пружање осетљивих информација људима које не познајете никада није добра идеја”, каже Хил.

 5. Гориво

Следећи пут кад плаћате гориво, посегните за готовином уместо картицом, саветује Бил Рајс, сертификовани финансијски консултант и саветник управе у Фиони. “Можда сте приметили да већина бензинских станица нуди попуст за готовинско плаћање”, каже.

Како даље објашњава Форбес, станице ће означавати више цене за картично плаћање како би се надокнадиле накнаде за трансакције банака и картичарских кућа. Разлика негде може да буде и до 40 центи, па је “приликом плаћања горива најбоље платити готовином како бисте искористили попусте”, потврђује Рајс.

 Вилијам Бевинс, ЦФП, овлашћени финансијски саветник са седиштем у Франклину, Тенеси, каже да вас плаћање у готовини такође може спречити да будете преварени док точите гориво.

 “Криминалци су користили пумпе бензинских пумпи опремајући их злонамерним уређајима познатим као ‘skimmeri’ који се могу користити за крађу података са ваше кредитне картице, а да ви то уопште не знате”, упозорава Бевинс.

(Espreso/Krstarica)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести