Евро и фунта ојачали према долару за 0,4 посто

ЛОНДОН: Долар је посустао према корпи водећих валута на данашњем азијском трговању, евро и фунта су ојачали, док је јуан скочио уочи конференције за медије у Пекингу о ковиду-19, на којој се очекује могућа најава ублажавање строгих пандемијских мера ограничења.
evri novac
Фото: pixabay.com

Јуан је на валутним берзама ван континенталне Кине порастао за 1,2 посто на 7,1607 јуана за долар, пошто је кинеска влада саопштила да ће стручњаци Националне здравствене комисије и две друге агенције које се баве контролом и превенцијом болести одржати брифинг за новинаре о ковиду.

На тржиштима новца у континенталној Кини, јуан је напредовао за 0,66 процената на 7,1594 за долар, извештава Ројтерс.

Америчи долар, који је на ноћашњој сесији јачао због растуће забринутости око кинеске ситуације с ковидом, повукао се јутрос.

Доларски индекс, који мери вредност америццке валуте према корпи главних ривала, пао је за 0,4 одсто на 106,23 поена, након што је током ноћи забележио добитак од 0,5 посто подржан донекле изјавама представника Федералних резерви о наставку агресивног повећања камата.

Јединствена валута еврозоне се, према последњим подацима са берзи, тргује за 1,0382 долара, у плусу за 0,4 процента, а преко ноћи је  дотакла петомесечни максимум од 1,0497 долара.

Председница Европске централне банке Кристин Лагард изјавила је ноћас да инфлација у еврозони није достигла врхунац и да постоји ризик да надмаши процене, наговештавајући низ повећања каматних стопа.

Подаци о новембарској инфлацији у еврозони биће објављени у среду, а економисти које је анкетирао Ројтерс предвидјају да ће износити  10,4 процента на годишњем нивоу.

Британска фунта је такодје ојачала за 0,4 посто на 1,2007 долара.

Коментари званичника централних банака који смо имали ове недеље, укључујући и Лагардову, изазвали су опрез на тржиштима због ризика да ће ЕЦБ повећати стопе за 75 базних поена на састанку у децембару, уместо за 50 базних поена, колико су већином предвидјали аналитичари до пре неколико дана“, каже Реј Атрил, шеф за девизну стратегију у Националној аустралијској банци (НАБ).

Према расположивим подацима, јапански јен се тргује по курсу од 138,525 јена за долар, у порасту од око 0,3 одсто према америчкој валути.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести