ГОРИВА ИМА ДОВОЉНО Бензин пао испод 140 динара, дизел испод 150

На бензинским пумапама у Србији горива има довољно, снабдевање је редовно, а цене су већ неко време у паду.
benzinska_pumpa/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Тако је сада литар неколико динара јефтинији него пре неколико дана па је уместо 143 динара за безоловни бензин сада потребно платити око 139, док је литар евродизела сада потребно око 149, што је око три динара мање него пре неки дан када је иста количина коштала око 152.

Садашње цене горива на домаћем тржишту, али и на свим локалним, у складу су с променама цене нафте на светскиим берзама. Наиме, пад цене сирове нафте на светским берзама такође траје већ неко време, а барел нафте типа „брент”, који је почетком године био изнад 60 долара, крајем марта спустио се и испод 25 долара. Након тога, цена барела кренула је навише па је та количина коштала око 35 долара, а јуче се на берзи кретала око 33 долара.

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовића каже да су цене горива на домаћем тржишту ниже него протеклих дана, а да је цена нафте у истом периоду у порасту.

За литар евродизела сада потребно око 149 динара, што је око три динара мање него пре неки дан, када је иста количина горива коштала око 152

– Снабдевање домаћег тржишта је редовно, свих врста горива има, цене иду наниже, док је цена нафте, након више од месеца пада, сада у порасту око 40 одсто – каже Мићовић. – Разлог је пре свега у томе што су Саудијска Арабија и Русија близу успостављања споразума о смањењу производње нафте. На светском тржишту нафте ситуација је сада веома неизвесна, цена се често мења, а многе нафтне компаније претрпеле су велике губитке и велико је питање колико ће их се опоравити и наставити пословање после ове кризе.


Литар јефтинији за око 15 динара

Садашње цене горива ниже су за око 15 динара у односу на оне које су важиле пре нешто више од два месеца. Наиме, крајем јануара је литар безоловног бензина коштао око 150 динара, док је литар евродизела тада коштао око 164 динара.


Да подсетимо, пад цена нафте на светском тржишту, који траје већ доста дуго, последица је тога што Саудијска Арабија тржишту нуди велику количину сирове нафте по веома ниској цени. Уз то, на пад цене црног злата додатно утиче и пад потражње изазване пандемијом коронавируса.

У којем правцу ће се наредних дана кретати цена сирове нафте тешко је предвидети, али је извесно да ће се промене одражавати на цену горива на свим локалним тржиштима, па и на српском. Наиме, кад дође до промене цене нафте на светском тржишту, без обзира на то у којем смеру, не долази до истовремене промене цене горива на локалним тржиштима, односно мора протећи неколико недеља да би се то рефлектовало на њима. Будући да је више од месеца цена нафте у паду, могло би се рећи да се сада на српском тржишту осећају те промене, а могуће је да ће се пад цене горива и наставити. Да ли ће тако бити, видеће се, пошто је цена нафте сада виша него пре десетак дана. 

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести