Килограм брашна на ивици сто динара

Иако је пре десетак дана Влада Србије наложила трговцима да цене основних животних намирнице врате на ниво од 15. новембра, како би се потрошачи заштитили од свакодневних поскупљења, у радњама се, по свему судећи, то није десило: велики и мали трговци и даље држе високе цене основних животних намирница: брашна, уља, шећера, дуготрајног млека с 2,8 посто млечне масти и свињског меса – бута.
market
Фото: Tanjug (O. Toskić, arhiva)

Сви велики трговински ланци одговорили су „Дневнику“ да су послушали Владу Србије и вратили цене основних животних намирница на цене од 15. новембра. Уз то, објаснили су шта је редовна цена - она која не сме да се мења нагоре, али може да иде наниже. Међутим, потрошачи кажу да не примећују разлику у цени основних животних намирница сада и пре месец дана - напротив, указују да неку робу плаћају скупље, без обзира на то где се снабедавају, у комшијским радњама или великим маркетима.


Казне за произвођаче

Одлука Владе Србије да се цене основних животних намирница врате на ниво од 15. новембра на снази је 60 дана и предвиђа да произвођачи не смеју испоручивати намирнице у количинама мањим од просечних у последњих 12 месеци. За кршење тих одредби предвиђене су и новчане казне у износу од 100.000 до 2.000.000 динара, као и забрана делатности у трајању од шест месеци до годину дана.


Дакле, на тржишту је и даље шаренило цена. То је уобичајено јер сваки трговац има свој ценовник, али се посматра и конкуренција - па суштински нема јако велике разлике у ценама производа, али је ипак пре одласка у снабедавње добро погледати Ценотеку јер је могуће пронаћи најповољнији пазар.

О честим поскупљењима уља у протеклом периоду се доста говорило, али се сада цена усталила. Ралика у цени литре уља креће се у распону од око 50 динара, а може се купити и по редовној цени, али и по акцијској - од 175 до 225 динара. По тој цени уље се продавало и пре месец дана, али и пре десетак, када је Владе Србије донетла одлуку да трговци врате цене на ниво од средине новембра.


Измене и допуне уредбе

Влада Србије јуче је усвојила измене Уредбе о ограничењу висине цена основних животних намирница којом се одређују запремина паковања тих намирница.

Изменама и допунама се одређују количине паковања ових намирница, у циљу заштите животног стандарда грађана.

Допуњеном Уредбом одређено је ограничење цена на шећер кристал у паковању од једног килограма, брашно тип Т-400 глатко у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, брашно тип Т-500, такође у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, јестиво сунцокретово уље у паковању од једног литра, свињско месо - бут, као и УХТ млеко са 2,8 процената млечне масти у паковању од једног литра.


С друге стране, цене шећера и брашна типа 400 боду очи. Пре само месец дана килограм брашна типа 400 могао се купити на акцијама за 65 динара, а сада треба доста више пара. Наиме, килограм брашна у великим трговинским ланцима, у којима се већина грађана снабдева, иде до чак стотину динара, односно кошта 97,90 динара по редовној цени. Додуше, може се купити и нешто повољније јер велики трговци брашно нуде и на акцијама па за килограм треба око 80 динара. Код куповине брашна треба обратити пажњу ко меље пшеницу јер сваки млинар има своју цену, па разлика може да буде и 20 динара по килограму. Донедавно је на акцијама килограм шећера коштао мање од 80 динара, а сада та количина кошта 90 динара. На акцијама се шећер може наћи по цени од 81 до 85 динара.

Редовна цена литре дуготрајног млека с 2,8 посто млечне масти је 164 динара, али велики трговци овај производ нуде на акцијама по цени од 140 до 160 динара. Приликом куповине килограма свињског бута може се уштедети око 80 динара јер се продаје и за 460 и за 540 динара, а та цена важила је и пре месец дана.    

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести