Настављени преговори о Гоши

БЕОГРАД: Преговори пословодства и штрајкача из Фабрике шинских возила Гоша настављени су данас у Министарству привреде.Састанак, којем присуствује министар привреде Горан Кнежевић, почео је око 10.30.
Fabrika
Фото: Tanjug

Штрајкачи Гоше очекују да ће данас на састанку са пословодством добити коначну понуду и да ће се видети да ли постоји спремност да се помогне радницима и тој фабрици да поново стане на ноге, рекао је раније Тајугу председник Штрајкачког одбора Милан Вујичић.

"После 120 дана штрајка, надамо се да ћемо видети да ли ће нам помоћи или гурнути низ воду", рекао је Вујичић. После састанка у Министарству привреде заказан је и састанак у Агенцији за мирно решавање спорова.Четири члана Штајкачког одбора Гоше су у суботу замрзли штрајк глађу.

Такође, Штрајкачки одбор је одлучио да не блокира пружни прелаз у Смедеревској Паланци док трају преговори.Након преговора у Министарству привреде и уз посредовање Агенције за мирно решавање спорова приближени су ставови штрајкачког одбора и управе мада се генерални штрајк запослених наставља до коначног решења спора.

Радници Гоше су већ готово четири месеца у штрајку због неисплаћених зарада, а траже и уплату пореза и доприноса, као и повезивање стажа.У Гоши има 260 штрајкача, од укупно око 350 радника. Главни захтев Штрајкачког одбора је да се радницима дају неисплаћене зараде од маја 2015.У просеку се по раднику дугује око 600.000 динара.

На састанцима се разговара и о репрограму дуга држави од 512 милиона динара, за доприносе. У просеку се по раднику дугује око 600.000 динара."Гошу" је приватизовала 2007. године словачка фирма ЖОС Трнава, а садашњи власник је Лиснарт холдингс лимитид са Кипра.

Радници сумњају да је у реч о истом власнику, који је препродао Гошу једном од својих предузећа.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести