НЕ ПАМТИ СЕ ДА СУ ОРАСИ НЕКАДА БИЛИ СКУПЉИ За килограм се тражи и до 2.000 динара, ЛЕШНИК ДУПЛО ЈЕФТИНИЈИ

Неуобичајено топло време ове јесени преварило је воћке па су цветале други пут ове године.
orasi
Фото: pixabay.com

Цветале су, али и сазреле "кад им време није" јагоде на њиви Дражена Пеураче у Мајуру код Шапца и продавао их је од средине октобра па и јуче.

Али, у шабачком крају, а нарочито у Мачви, ове јесени орах је слабо или скоро уопште није родио што се брзо одразило на цене на пијацама. Домаћице које за славску трпезу припремају колаче и торте у шоку су због никад скупљих ораха.

Килограм резге не може да се купи јефтиније од 1800, а код појединих продаваца кошта чак 2.000 динара. И понуда је скромна иако су накупци брзо реаговали и на тезге изнели орахе из Шумадије и са југа Србије.

- Имамо неколико стабала, али ни један једини орах нисмо убрали. Било је доста заметнутог плода, али ваљда му нису погодовале оне кише у пролеће, па се разболео. Све је отпало, а лист се осушио - каже домаћица на пијаци у Богатићу која је продавала прошлогодишње орахе које је, додаје, једва пребрала пошто је много било ужеглих.

Иако за килограм ораха може да се купи два килограма свињског бута, домаћице се не одричу ситних колача и торти на славској трпези. Мрсни, а нарочито посни слаткиши су незамисливи без ораха, па су и они поскупели.

На онлајн групама на друштвеним мрежама неколико домаћица је огласило продају "домаћих колача" по цени од 1.000 динара за килограм, док се месец дана раније могу поручити колачи и торте за Светог Николу по 1.200 динара.

- Имамо извесну количину прошлогодишњих ораха, а ове године иако је слабо родио биће довољно за колаче. Пошто не морамо да купујемо, уклапамо са ценом од 1.000 динара - рекла је домаћица из Мајура која припрема и преко "Онлине пијаце" продаје веће количине колача.

Не памти се да су ораси некада били скупљи, као и да је лешник дупло јефтинији, па се килограм продаје од 800 до 1.300 динара.

(Telegraf.rs)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести