НЕВЕРОВАТНИ ТРИКОВИ КОЈИ ЋЕ ВАМ ПРЕПОЛОВИТИ РАЧУН ЗА СТРУЈУ Ево шта треба да радите, и ево где СИГУРНО грешите!

Четири уређаја су робусни „потрошачи“ електричне енергије у домаћинствима – машине за прање веша (и сушаре), машине за прање судова, фрижидери и телевизори.
ves masina, pixabay
Фото: pixabay.com

Енергетски институт Хрвоје Пожар из Загреба реализовао је пројекат „Уштеди енергију!“ давање савета грађанима за енергетски ефикасно коришћење кућних апарата. Ево шта су саветовали, како преноси Н1.

Машина за прање судова

Уместо ручног прања судова, препоручљиво је користити машину за прање судова, јер се тако штеди и струја и вода. Такође се препоручује коришћење кратког програма прања на ниским температурама.

Фото: pixabay.com

Што је већи капацитет машине за прање судова, већа је и потрошња струје и воде. Због тога је препоручљиво размотрити потребе домаћинства за прањем пре куповине машине за прање веша. Такође је добра идеја да пре почетка прања добро попуните простор машине, а посуђе у њему распоредите тако да се простор максимално искористи.

Машине за прање и сушење веша

Пошто детерџенти за веш и омекшивачи загађују животну средину, стручњаци препоручују њихову умерену употребу. Прање на нижим температурама препоручује се и за веш машине, јер је тада потрошња енергије знатно мања.

Бубањ машине за прање веша не треба да буде напуњен до врха, али ни „пола бубња“. Стручњаци кажу да је машина за веш пуна када ставите руку у бубањ без притискања одеће. Чак и у случају машине за прање веша важи правило: што је већи капацитет машине за прање веша, већа је потрошња енергије и воде. Комбиновани уређаји – машине за прање веша и машине за сушење веша у једном су мање ефикасни од појединачних.

Стручњаци саветују машинско прање по нижој тарифи, а Србија је подељена у три зоне. То су Војводина, Београд и централна Србија.

Они који живе на територији Војводине на јефтиније киловате могу да рачунају сваке ноћи од 23 сата до 7 ујутро. Када је реч о Београду тај термин је од поноћи до осам ујутро. У централној Србији јефтинију тарифу потрошачи користе од 22 сата до 6 ујутро

Фото: pixabay.com

Телевизори

За телевизоре важи правило „величина је важна“, јер већи екран значи већу потрошњу енергије. Добићете најбоље искуство гледања када екран заузима приближно 40 процената вашег видног поља. Због тога се препоручује да се величина ТВ екрана прилагоди величини просторије. Такође, стручњаци саветују да се телевизор не држи укључен када нема никога у просторији.

Приликом куповине телевизора предност треба дати онима са вишом енергетском класом. Такође је важно напоменути да уређаји попут телевизора или рачунара троше струју чак и када су у режиму мировања, па је најбоље да их потпуно искључите када нису у употреби.

Фото: pixabay.com

Фрижидери

Велики „потрошачи” енергије у домаћинствима су и фрижидери. Међутим, како се без њих не може, савет је да у њима одржавате уједначену температуру од 5 степени Целзијуса како бисте енергетски ефикасно користили, уз препоруку да купите фрижидер са дигиталним термостатом јер је прецизнији. Фрижидер треба поставити што даље од извора топлоте, попут шпорета и пећи, али и од сунчевих зрака.

Такође, фрижидер треба поставити даље од зида како би се омогућио проток ваздуха око задње стране фрижидера. Не би требало да стављате топлу храну у фрижидер или да је претрпавате храном. Препоручљиво је да се фрижидер отвара што је могуће мање и да се држи отворен што је краће могуће. Важно је да га редовно чистите и да се уверите да је унутрашњост сува.

(Espreso/Krstarica/A.J.)

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести