НОВА ВРСТА ПРЕВАРЕ ВРЕБА НАШЕ НОВЧАНИКЕ Ево на шта МОРАТЕ ДА ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ

Полиција у хрватском граду Пореч истражује случај преваре приликом трговања криптовалутама.
Kriptovalute Foto: Freeeimages.com
Фото: Freeeimages.com

Наиме, 3. новембра непозната особа је телефоном контактирала 76-годишњу жену и представила се као брокер криптовалута.

Жена је наводном брокеру дала број банковног рачуна и токена, под изговором да ће јој бити уплаћена одређена сума новца, али је 7. новембра видела да је извршена исплата у износу од неколико стотина евра с њеног рачуна.

Полицијска управа истарска упозорава грађане на то да пазе да не постану жртве инвестиционих превара.

Oвакве врсте превара још увек нису честе у Србији, али се ипак дешавају. Многи су на мејл или телефон добили упит да ли желе да уложе (малу) суму новца у криптовалуте, јер њихова вредност скаче из дана у дан, и то је сигурна инвестиција.

Многи су успешно и уложили, то је истина, а на то управо рачунају преваранти. Да не бисте постали њихова жртва, пратите неколико једноставних упутстава.

Уколико се одлучите за овакав начин трговања и улагања, прво се добро информишите о свим ризицима, кажу. Такође се препоручује коришћење проверених и регистрованих инвестиционих компанија, а компаније са седиштем у егзотичним земљама треба избегавати јер постоји велика вероватноћа да ћете постати жртва преваре.

Како превара функционише? Добијате позив на телефон или поруку, наводе вам без доказа да су број телефона добили од ваше познанице уобичајеног имена (на пример, у Србији би то била Милица). Реч је о сигурној и лакој заради и да је у току акција која треба одмах искористити.

Они су упорни и убеђују вас да тргујете чак и ако немате искуства у томе и уверавају вас да је то једноставан начин трговања. Упућују вас на сајт, дајући вам линк за платформу за трговање. Ако на њему нема јасно наведених телефона на које можете одмах ступити у контакт, а бројеви са којих вас брокери зову нису из ваше земље, запитајте се у шта сте се увалили.

Запамтите, будите сумњичави, будите добро информисани и тражите непристрасан финансијски савет пре него што дате или уложите новац. У случају да сумњате да се ради о превари или ако постанете жртва преваре, пријавите догађај полицији.

И, на крају. Ако се ипак одлучите за таква ризична улагања, од банке тражите такозвану интернет картицу, на којој ће бити само мала сума новца, тек толико колико вам треба за одређену трансакцију. Тако можете бити сигурни да вас неко неће “оплевити”.

И. Р.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести