ОВАЈ ПОСАО ДОНОСИ И ДО 300.000 ДИНАРА А НИЈЕ ИТ За улог је потребно 3.000 евра, али брзо се исплати

За отварање кол-центра потребно је око 3.000 евра и одговарајући простор.
dinari Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Такође, потребни су и радници који су спремни да чекају два месеца да се формира база сталних клијената.

Многима се исплати. О томе сведочи и податак да их је у Београду отворено 218, од чега трећина ове и прошле године.

Није то посао где се само држи слушалица, разговара и даје понека информација. Кол-центри су постали озбиљан бизнис.

Плата у некима већа је и од професорске и лекарске, 2.500 евра. Многе компаније их имају у свом саставу, а неки се оснивају како би их ангажовале друге фирме.

Кол-центара је све више и зато што расте онлајн куповина.

"Кол-центри су можда некако потребнији него раније када су људи морали да оду у продавницу и да питају. Сигурно су и неке компаније затвориле продавнице, смањиле трошкове изнајмљивања простора, неке логистике, а гледали да се више окрену ка кол-центру и онлајн продаји", каже Лука Милинковић, стручњак за информационе технологије.

У Београду је регистровано чак 218 кол-центара, подаци су АПР-а, а трећина је отворена у току ове и претходне године. Најбројнији су на Новом Београду и Палилули.Власници из САД, Велике Британије, с Кипра...

Многима су власници странци, често из САД, Велике Британије, Кипра. Оглашавају понуде за посао, а конкурише много кандидата, највише младих.

"Да бисте били у кол-центру морате да баратате информацијама које су битне за бизнис, али оно што је чињеница јесте да морате да познајете широк спектар одређених услуга и производа. Зато није једноставна позиција, али може добро да се заради", каже Марко Вучетић из "Стартуј Инфостуд".

Велики број послодаваца, напомиње Вучетић, оглашава посао посебно после корона вируса када су се сви враћали на рад од куће, и додаје да је било много огласа за кол-центре.

Најчешћа плата од 75.000 до 150.000 динара

Није зарада свуда идеална. Има оператера који раде и за 40.000 динара, али најчешће су плате у кол-центрима између 75.000 и 150.000 динара, каже Вучетић. Уз познавање одређеног језика, програма, вештине, зарада може да буде 300.000 динара. То зависи од услуге која се пружа. Такође, кол-центре имају и државна предузећа."На пример за здравствено осигурање, кад позовете вама се јави доктор или лекар, а не неко тамо у кол-центру ко не зна ништа о томе, него се јави особа која је стручна, факултетски образована. Негде другде можда није потребан тај ниво едукације, али зависи од услуге, а идеја прве линије подршке јесте да вам реши проблем који као корисник имате", каже Милинковић.

За отварање кол-центра потребно је око 3.000 евра, а за прве озбиљније клијенте око два месеца, кажу упућени. Искуства стручњака показују да се запослени у кол-центрима задрже у просеку две године, ако изостане напредовање у фирми.

(Курир)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести