Пале цене горива у Србији, дизел јефтинији за 1,02 динара

БЕОГРАД: Просечна цена литра дизела на бензинским станицама у Србији, у периоду од 20. јануара до 3. фебруара, смањена је за 1,02 динара, бензина за 0,35 динара, а аутогаса ТНГ за 0,04.
benzin gorivo
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

То показују статистички подаци Удружења нафтних компанија Србије (УНКС) достављени Танјугу, у којима се наводи да је тренд пада цена горива и у Србији и у земљама у окружењу задржан и ове недеље.

Подаци показују да је Србија и даље у самом врху на листи цена дизела и ТНГ-аутогаса, док је, када је цена бензина у питању, мало изнад регионалног просека.

По просечној малопродајној цени дизела, само је Албанија скупља од Србије, док се по цени аутогаса Србија налази на трећем месту у региону, после Грчке и Мађарске.

Грчка, Албанија, Хрватска и Црна Гора имају скупљу просечну малопродајну цену горива од Србије, док су у односу на Србију јефтиније Словенија, Мађарска, Бугарска, БиХ, Румунија и Северна Македонија.

Удружење наводи и да је удео фискалних обавеза у просечној малопродајној цени бензина у Србији је 56 одсто, у цени дизела 53,6 одсто и цени ТНГ-аутогаса 46,7 одсто.

Осим фискалних обавеза у које спадају акциза, накнада за формирање обавезних резерви, накнада за унапређење енергетске ефикасности и ПДВ, произвођачи и трговци деривата нафте у Србији, а посредно и потрошачи, имају обавезу да за сваки литар горива који ставе на тржиште плате и накнаду за маркирање горива и накнаду за мониторинг квалитета горива.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести